1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teuvo Hakkarainen Rajat kiinni -mielenosoituksessa: "En ole mieltä osoittamassa, olen katsomassa"

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoo tulleensa Tornion Rajat kiinni -mielenosoitukseen, koska aamusella ei nukuttanut ja hän halusi tulla katsomaan tilannetta itse eikä luota median kertomaan. Hakkarainen sanoo kuitenkin olevansa samaa mieltä mielenosoittajien kanssa.

Kotimaan uutiset
Perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen Tornion Rajat kiinni -mielenosoituksessa
Anna Leppävuori / Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoo lähteneensä neljältä ajamaan kohti Torniota, koska ei nukuttanut. Hän seisoi Rajat kiinni -mielenosoituksen mielenosoittajien joukossa – mutta sanoi, että ei ole osoittamassa mieltä.

– Ensinnäkään en ole mieltä osoittamassa, olen katsomassa mielenosoitusta sen tähden, että media antaa hyvin yksipuolisen kuvan koko touhusta, ja ajattelin, että tulen itse katsomaan.

Hakkarainen sanoo kuitenkin olevansa samaa mieltä mielenosoittajien kanssa.

– Ihmiset ovat hädissään täällä ja pelkäävät. Saan niin paljon yhteydenottoja tästä turvapaikkaturismista, vai miksikä sitä sanoa.

Saan niin paljon yhteydenottoja tästä turvapaikkaturismista, vai miksikä sitä sanoa.

Teuvo Hakkarainen

Rajat kiinni -mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin neljäsataa mielenosoittajaa. Mielenosoituksella muun muassa vastustettiin hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja vaadittiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) eroa.

Hakkaraisen mukaan mielenosoitus lähettää viestin poliitikoille.

– Tämä on poliitikoille ja niille, jotka ovat saaneet tämän aikaan. Tämä on tehty ennen kuin me olimme hallituksessa: kansainväliset sopimukset ja mitä on tehtykään, että tällainen touhu on yleensä mahdollista.

Ei liikkeelle Euroopan sisällä?

Vaikka Hakkarainen kritisoi sopimuksia hän kritisoi myös sitä, että kansainvälisiä sopimuksia ei noudateta. Hän haluaa tarkemmat tarkastukset maahantulijoille ja hyvin tarkat tiedot siitä, mistä tänne tullaan.

– Meillä on hirmuinen tilanne, kukaan ei noudata mitään sopimuksia ja päästetään Euroopan läpi tänne kaikki maahanmuuttajat, mitä tulee. Se ensimmäinen Euroopan maa, josta on lähtenyt, on turvallinen maa. Ei niiden tarvitse vaeltaa läpi Euroopan ja tulla tänne.

Eurooppaan tulevat turvapaikanhakijat tulevat yleensä joko Kreikan tai Italian kautta. Välimeren yli on tullut Eurooppaan tänä vuonna yli puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa tai siirtolaista.

Hakkaraisen mukaan rajoja ei tarvitse kokonaan sulkea.

– Eihän me nyt rajoja laiteta kiinni, mutta kansainvaellus täytyy tukkia.

Eikö asiaan voi vaikuttaa poliittisin keinoin?

– Näitten etuja leikataan, se on siellä ministeriössä työn alla, kysykää sitten sieltä. Se tulee pikapuoliin.

Lue seuraavaksi