1. yle.fi
  2. Uutiset

Muistitko peitellä pakastimen sähkökatkoksen aikana? Sähköyhtiö ei korvaa sulanutta sisältöä

Marttojen mukaan alle puoli vuorokautta kestävällä sähkökatkoksella ei pitäisi olla juurikaan vaikutusta täyden pakastimen sisältöön. Sähköyhtiö ei korvaa Valio-myrskyn sulattamia pakasteita, mutta vakiokorvauksia kertyy maksettavaksi iso potti.

Kotimaan uutiset
Pakastinarkku.
Tarja Nyyssönen / Yle

Valio-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen korjaustyöt etenivät viikonloppuna tasaiseen tahtiin. Kun Etelä-Savossa oli enimmillään perjantai-iltana sähköttä yli 40 000 taloutta, launtaina iltapäivällä luku oli painunut jo alle 10 000:n.

– Ensin korjataan keskijänniteverkko, ja voi olla, että viimeinen pienjänniteverkon vika saadaan korjattua vasta maanantaipäivän aikana, sanoo Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu.

Sähköyhtiön asiakas on oikeutettu niin sanottuun vakiokorvaukseen sen jälkeen, kun sähkökatkos on kestänyt yli 12 tuntia. Hutun mukaan vielä on liian varhaista arvioida, kuinka paljon korvaukset keventävät yhtiön kassaa.

– Mutta se on selvää, että vakiokorvauksia joudutaan maksamaan. Vahingonkorvauksia taas maksetaan silloin, jos jännitteen laatu on ollut huono ja se on aiheuttanut esimerkiksi laiterikkoja. Mutta vahingonkorvaukset käsitellään aina tapauskohtaisesti.

Vasta pitkä katkos turmelee pakasteet

Sen sijaan sähköyhtiöltä on turha vaatia korvauksia esimerkiksi pakastimen sisällön sulamisesta. Sellaiset välilliset vahingot korvaa korkeintaan kotivakuutus tapauksesta riippuen.

Martat neuvovat peittämään pakastimen sähkökatkoksen aikana paksuilla matoilla ja täkeillä ja pitämään kannen visusti kiinni.

Alle puoli vuorokautta kestävällä sähkökatkoksella ei pitäisi olla juurikaan vaikutusta pakastimen sisältöön, jos pakastin on täynnä.

Esimerkiksi sulaneet marjat voi Marttojen mukaan pakastaa uudestaankin, mutta sulanut liha tai kala pitää kypsentää tai valmistaa ruoaksi, ennen kuin ne lämpiävät +2-asteisiksi.

Lue seuraavaksi