Homopapin ulostulo suututti Vatikaanin

Merkittävässä asemassa olevan katolilaispapin ulostulo tapahtui vain päivä ennen kuin katolinen kirkko pitää tärkeän kokouksen muun muassa homoista.

Ulkomaat
Krzystof Charamsa ihmisten ja kuvaajan ympäröimänä.
Krzystof Charamsa Vatikaanissa 3. lokakuuta.Luciano Del Castillo / EPA

Puolalainen pappi Krzystof Charamsa on saanut Vatikaanin takajalaoilleen. Charamsa asteli lauantaina Roomassa median eteen ja kertoi olevansa homo.

Charamsa kertoo medialle, että hän halusi pöllyttää katolisen kirkon asenteita sukupuolivähemmistöihin. Charamsa kuvaa Vatikaanin asenteita esimerkiksi homoihin tekopyhiksi ja vainoharhaisiksi.

Katolinen kirkko ei ole pitänyt teosta. Se ilmoitti välittömästi, että Charamsa erotetaan tehtävistään katolisen kirkon uskonopin kongregaatiossa.

Uskonopin kongregaatio vaalii ja vastaa katolisen kirkon oppien puhtaudesta. Charamsan erottamisesta itse papin virasta ei ole päätetty.

Tavoitteli mahdollisimman suurta huomiota?

Charamsan teko vaikuttaa jossain määrin laskelmoidulta. Charamsa asteli median eteen Roomassa yhdessä espanjalaisen miesystävänsä kanssa.

Lisäksi hän esitteli oman kymmenkohtaisen vapautuksen manifestinsa. Manifesti vastustaa katolisen kirkon rakenteellista homofobiaa, ja Charamsa väittää, että enemmistö kirkon papeista olisi homoja.

Jos Charamsa tavoitteli mahdollisimman suurta mediahuomiota, hän näyttää onnistuneen siinä. Charamsa kertoi miesystävästään vain päivä ennen katolisen kirkon piispainsynodin täysistunto, jossa käsitellään muun muassa kirkon hankalaa suhdetta seksuaalivähemmistöihin.

Katolinen kirkko näyttääkin suivaantuneen enemmän ajoituksesta kuin itse asiasta.

Kirkon suhde seksuaalivähemmistöihin on vain yksi osa sunnuntaina alkavan piispainsynodin täysistunnon asialistaa. Kirkon suhde homoihin on kuitenkin hallinnut kokousta edeltäviä keskusteluja. Lisäksi aiheesta on kehittynyt kysymys, joka jakaa kirkonisät uudistusmielisiin ja konservatiiveihin.

Lähteet: AFP, Reuters