Israel sulki Jerusalemin vanhankaupungin alle 50-vuotiailta palestiinalaismiehiltä

Palestiinalaisten pääsyä al-Aqsan temppelialueelle rajoitetaan, kunnes juutalaiset päättävät oman lehtimajajuhlansa maanantaina.

Ulkomaat
Al-Aqsan moskeija-alue Jerusalemissa.
Al-Aqsan moskeija-alue Abir Sultan / EPA

Israelin viranomaiset ovat rajoittaneet palestiinalaisten pääsyä Jerusalemin vanhaankaupunkiin kahden välikohtauksen vuoksi.

Alueelle, jossa on muslimeille pyhä al-Aqsan moskeija ja juutalaisten Temppelivuori, päästetään vain naisia ja yli 50-vuotiaita miehiä, kunnes juutalaisten lehtimajajuhla päättyy maanantaina.

Israelilaisten ja turistien liikkumista ei rajoiteta. Myös alueen asukkaat, koululaiset ja ne, joilla on alueella liikeyritys, pääsevät kulkemaan normaaliin tapaan.

Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa, jossa vanhakaupunki sijaitsee, asuu noin 300 000 palestiinalaista.

Useita veritekoja muutamassa päivässä

Lauantai-iltana Jerusalemin vanhassakaupungissa nuori palestiinalaismies puukotti ja ampui hengiltä kaksi israelilaismiestä ja haavoitti naista ja lasta. Poliisi ampui hyökkääjän.

Aiemmin lauantaina palestiinalaismies puukotti ohikulkijaa Länsi-Jerusalemissa. Uhri haavoittui, ja poliisi ampui puukottajan.

Tilanne Jerusalemissa on ollut viime aikoina muutoinkin kireä, koska sekä muslimit että juutalaiset ovat viettäneet juhlia, joiden takia he haluavat käydä pyhillä paikoillaan.

Myös Länsirannalla kireys on lisääntynyt niin, että siinä on nähty jopa viitteitä palestiinalaisten uudesta kansannoususta. Länsirannalla ammuttiin perjantaina autoonsa juutalainen siirtokuntalaispariskunta, minkä vuoksi Israelin asevoimat on tehnyt suuretsintöjä.

Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan lauantain ja sunnuntain aikana noin kaksisataa siirtokuntalaisten ja Israelin armeijan kanssa kahakoinutta palestiinalaista on ollut hoidettuna muun muassa kumiluodeista saatujen vammojen ja kyynelkaasun takia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters