Indonesian metsäpalojen savu katkaisi lasten koulutien Malesiassa

Kaakkois-Aasian ilmaa saastuttavat metsäpalot ovat Indonesian jokavuotinen laiton tapa. Tänä vuonna tilanne on käymässä ennätyksellisen pahaksi.

ilmasto
Kuala Lumpurin siluettia savun sumentamana.
Kuala Lumpurin taivas oli sunnuntaina harmaana savusumusta, jonka ennustetaan vain pahenevan.Dee Ba / EPA

Suurin osa Malesian koululaisista jää alkuviikolla kotiin pahan savusumun vuoksi. Koulut ovat kiinni maanantaina ja tiistaina koko maassa joitakin syrjäisimpiä seutuja lukuun ottamatta.

Viranomaiset päättivät, että ulos meneminen on koululaisille liian vaarallista, kun Indonesian metsäpaloista kulkeutuva savu saastuttaa ilmaa yhä pahemmin. Tilanne ei ole enää hallinnassa, sanoo opetusministeri Mahdzir Khalid.

Malesiassa on 52 virallista mittauspistettä, jotka seuraavat ilman laatua. Sunnuntaina lähes puolet ilmoitti laadun terveydelle vaaralliseksi. Kuudessa paikassa, muun muassa pääkaupungissa Kuala Lumpurissa, laatu määriteltiin erittäin vaaralliseksi, ja yhdellä alueella pääkaupungin laidalla oltiin miltei hengenvaarallisuudesta kertovissa luvuissa.

El Niño pahentaa tilannetta

Paloja karkaa tai sytytetään tahallaan maan raivaamiseksi. Se on plantaaseille erittäin houkuttelevaa, sillä metsää kaatamalla raivaaminen on 20 kertaa kalliimpaa kuin polttaminen, kertoo ympäristöjärjestön TFT:n Indonesian-toimintojen johtaja Arief Perkasa National Post (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Sitkeä savusumu on peittänyt suuria alueita Kaakkois-Aasiassa jo viikkojen ajan. Monin paikoin on terveysvaroitusten antamisen lisäksi jouduttu muun muassa perumaan lentoja. Malesiassa 30 000 juoksijan oli sunnuntaina luovuttava maratonaikeistaan.

Voimakkaan El Niñon -ilmiön kuivattaessa tänä vuonna ilmaa saastekriisi on ylittämässä jopa vuoden 1997 ennätyksen, jolloin aineelliset vahingot laskettiin yli kahdeksaksi miljardiksi euroksi.

Savu esti presidentin tarkastelumatkan

Pahin tilanne on itse Indonesiassa. Sen keskiosissa hengenvaaralliseksi katsottu taso on ylittynyt viisinkertaisesti.

Indonesian presidentti Joko Widodo sai tilanteesta omakohtaista kokemusta viime viikolla, kun hän yritti lentää Sumatran saarelle tarkastelemaan savun paksuutta mutta joutui kääntymään takaisin. Savussa laskeutuminen ei kerta kaikkiaan onnistunut.

Widodo on noudattanut edeltäjiensä politiikkaa uhkaamalla rangaista plantaasiyhtiöitä palojen vuoksi ja lähettämällä sotilaita sammuttamaan niitä. Indonesian hajautetun hallinnon vuoksi keskusvallan on kuitenkin vaikea puuttua paikallisviranomaisten toimintaan, jota korruptio voitelee.

– Monet hyötyvät paloista valtavasti, ja tässä pelissä samalla ihmisellä voi olla viljelijän, poliitikon, yrittäjän ja virkamiehen hattu, sanoi metsäntutkija Herry Purnamo viime kuussa julkaistussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset