Katolinen kirkko aloitti linjakokouksen – homoseksuaalisuus ja avioero jakavat kantoja

Paavi Franciscus sanoo viimeisen sanan kolmiviikkoisen synodin linjauksille, mutta sitä ennen piispoilta odotetaan kipakoita kannanottoja.

Vatikaanin piispainkokous alkoi sunnuntaina. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Katolinen kirkko on aloittanut Vatikaanissa kolmiviikkoisen piispainkokouksen, synodin (siirryt toiseen palveluun), jolta odotetaan linjausta moniin kirkkoa jakaviin kysymyksiin, muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksiiin ja avioeroon. Vatikaanin edustajat ovat sanoneet harvinaisen suoraan, että kipakkaa sananvaihtoa on odotettavissa.

– Merellä ollaan, ja myrskyisellä sellaisella, kuvailee kardinaali Lorenzo Baldisseri, joka on synodin sihteeri. Synodiin osallistuu yli 300 piispaa ja muuta kirkon edustajaa eri puolilta maailmaa.

Jakolinjat eivät ole viivasuoria, mutta suurin kulkee niiden välissä, jotka haluavat kirkon kannoista nykyistä liberaalimpia, ja niiden, joiden mielestä vanhasta opista ei saa muuttaa piiruakaan. Siten esimerkiksi homoseksuaalisuuteen tulisi heidän mielestään suhtautua yhä syntinä.

Synodin ensimmäisellä kierroksella viime vuonna otsikoihin pääsi päätösluonnos, jossa sanottiin, että katolisen kirkon tulisi tunnustaa samaa sukupuolta olevien pariskuntien rakkausliittojen arvo. Osa piispoista kuitenkin ilmoitti, etteivät he olleet päässeet ottamaan kantaa, joten lause poistettiin lopullisesta tekstistä.

Tällä kertaa luonnoksia ei päästetä julkisuuteen. Se on paavin päätös. Selvää ei ole, julkistetaanko lopullistakaan päätöslauselmaa.

"Armo on opeista tärkein"

Synodin ydinkysymys kuuluu, miten kirkko suhtautuu eroon, joka on kirkon virallisten kantojen ja katolisen kansan todellisuuden välillä. Kymmenien miljoonien katolilaisten parisuhteet ovat muuta kuin kirkko varsinaisesti suvaitsee.

Saksalainen kardinaali Walter Kasper perää kirkolta armoa tuomitsemisen sijasta. Niille, jotka pelkäävät kirkon oppien laimentumista, Kasper sanoo, että armo on opeista tärkein.

Yksi konservatiivipuolen äänekkäimmistä, italialainen kardinaali Carlo Caffara, puolestaan sanoo tasa-arvoisen avioliiton olevan läntisen maailmankuvan tuote. Kirkko yritetään pakottaa noudattamaan sitä, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä kirkon avioliittokäsityksen kanssa, Caffara suomii.

Synodi käy keskustelunsa yleensä varsin abstraktein teologisin termein, mutta käytännössä päätökset ovat konkreettisia. Niiden pohjalta ratkeaa esimerkiksi se, saako eronnut ja uudelleen avioitunut osallistua ehtoolliselle ja onko hänellä oikeus rippiin.

Homoliittoja ei edelleenkään suvaita

Paavi Franciscus on sanonut, että kirkon on hoidettava perheiden hajoamisesta syntyneitä haavoja, sen sijaan että se työntäisi syrjään tai tuomitsisi ne lukuisat katolilaiset, jotka nyt elävät sääntöjen vastaisesti. 

Viimeinen sana synodin päätöksiin onkin paavilla. Hän on pappina vihkinyt avopareja ja kastanut katolisen kirkon tunnustaman avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia.

Homoseksuaalien avioliitoille häneltä ei sen sijaan ole tulossa siunausta. Sen hän teki selväksi synodin avajaismessussa, vaikka painottikin, että kirkon on oltava avoin, myötätuntoinen ja armollinen kaikille.

– Kirkko, joka sulkee ovensa, pettää itsensä ja tehtävänsä ja siitä tulee sillan sijasta tiesulku, paavi sanoi.