Venäjä sekoitti Persianlahden valtapelin

Venäjän ilmaiskut Syyriassa voivat vetää Saudi-Arabian ja Qatarin entistä tiiviimmin Syyrian sisällissotaan.

Kuva: EPA

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat suututtaneet Persianlahden valtiot, jotka todennäköisesti lisäävät sotilaallista tukeaan presidentti Bashar al-Assadia vastustaville kapinallisryhmille. Asiasta kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Erityisesti Saudi-Arabia ja Qatar ovat kaikessa hiljaisuudessa antaneet kapinallisille rahaa, aseita ja muita tarvikkeita.

Asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että Saudi-Arabia ja Qatar ovat yhtä sitoutuneita hankkiutumaan Assadista eroon kuin Venäjä on sitoutunut tukemaan häntä.

– Toistaiseksi ei ole näköpiirissä, että alueelliset toimijat olisivat valmiita joustamaan, kirjoitti ajatushautomo European Council on Foreign Relationsin tutkija Julien Barnes-Dacey syyskuussa blogissaan.

Assadilla ei tulevaisuutta Syyrian johdossa

Samaa mieltä on ajatushautomo Chatham Housen ohjelmajohtaja Neil Quilliam. Quilliamin mukaan Turkin ja Saudi-Arabian johtajat ovat panneet maineensa pantiksi, että Assadin lähtölaskenta on vähintäänkin lähestymässä.

Quilliam arvioi, että Turkki ja Saudi-Arabia jatkavat kapinallisryhmien rahoittamista ja aseistamista siitä huolimatta, että Syyrian kriisiin löytyisi poliittinen ratkaisu.

YK:n yleiskokouksessa puhunut Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi, että Assadilla ei ole tulevaisuutta Syyrian johdossa. Jos tämä ei ollut tarpeeksi selvä viesti, Jubeir lisäsi, että al-Assad voidaan poistaa voimakeinoilla.

Syyria pelinappulana kamppailussa vaikutusvallasta

Turkki on ollut vaisu muun muassa sisäpoliittisista syistä. Jännitteet turkkilaisten ja kurdien välillä ovat jälleen kasvaneet.

Qatarilla ja Saudi-Arabialla puolestaan olisi varaa, suhteita ja poliittista tahtoa puuttua Syyrian tapahtumiin entistä voimallisemmin nyt, kun Venäjä on rientänyt Assadin tueksi.

Qatar ja Saudi-Arabia ovat kuitenkin sotkeutuneet Jemenin taisteluihin, joissa kaikki ei ole edennyt suunnitelmien mukaan.

Vielä toistaiseksi Saudi-Arabia ja Qatar ovat kunnioittaneet länsimaiden vaatimusta, että Syyriaan ei toimiteta esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia. Tilanne voi muuttua, jos maat kokevat, että Iran saa liikaa vaikutusvaltaa Syyriassa.

Saudi-Arabia ja Iran ovat taistelleet alueellisen mahtivaltion asemasta, ja viime aikoina tuo taistelu on vain kiihtynyt. Pelko on, että kunniansa menettämisen pelossa Saudi-Arabian on pidettävä Syyriasta kiinni hinnalla millä hyvänsä.