Runoilija Jenni Haukio palkittiin kauniista puheesta

Kalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon runoilija Jenni Haukiolle. Palkinto myönnetään vuosittain poikkeuksellisen hyvälle puhujalle.

Kotimaa
Jenni Haukio
Jenni HaukioKimmo Gustafsson / Yle

Runoilija Jenni Haukio on vastaanottanut Kalevalaisten Naisten Liiton Larin Paraske -palkinnon Turun kansainvälisillä kirjamessuilla.

– Larin Paraske -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on osoittanut olevansa mestarillinen sanantaitaja. Jenni Haukio on luova runoilija, joka on omassa työssään Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä edistänyt suomalaista kirjallisuutta ja mahdollistanut myös muille kirjailijoille esiintulon, Kalevalaisten Naisten Liiton hallitus perustelee tunnustusta.

Haukion runoissa on keskeisellä sijalla luonto. Nykyrunoilijana hän kulkee Larin Parasken viitoittamaa polkua. Palkinnon perusteissa todetaan, että esikuvansa elämänasenteen mukaisesti Haukio on heikompiosaisten – lasten, luonnon ja eläinten – puolestapuhuja.

"Erinomainen juhlapuhuja"

Kalevalaisten Naisten Liitto muistuttaa myös, että Haukio tunnetaan erinomaisena juhlapuhujana, joka perehtyy aiheeseensa syvällisesti ja saa puheen soljumaan kauniisti kuin runon, kuulijaa koskettaen. Seura-lehden kolumnistina Haukio on tuonut esiin suomalaisen kansanperinteen, jossa lintujen ja ihmisten läheisyys on voimakkaasti läsnä.

Larin Paraske -palkintoa on jaettu vuodesta 1996 lähtien, jolloin palkinnon sai kirjailija Kaari Utrio. Palkinnon muita saajia ovat muun muassa kirjailija, ohjaaja Juha Hurme 2014, vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard 2013, urheilutoimittaja Antero Mertaranta 2011, kansanmuusikko Sari Kaasinen 2010, runoilija Heli Laaksonen 2009, toimittaja, kirjailija Umayya Abu-Hanna 2008, näyttelijä Eila Roine 2006 ja rap-muusikko Mariska 2005.