1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallituksen säästöt heikentävät eläinsuojelua

Vuodenvaihteessa lakkautetaan eläinsuojeluasiamiehen tehtävä. Myös valvontaa saatetaan vähentää. Uusi eläinsuojelulaki on tarkoitus esitellä eduskunnalle vuoden päästä syksyllä, mutta muutokset saattavat kaatua kustannuksiin.

Kotimaan uutiset
Nainen ja koira.
Eläinsuojeluasiamies Sari Salminen jatkaa tehtävässään vuoden loppuun saakka.Yle

Sari Salminen on Suomen ensimmäinen ja tällä haavaa viimeinen eläinsuojeluasiamies. Hän on riippumaton viranomainen, jonka työnkuvana on parantaa eläinten hyvinvointia. Tehtävä perustettiin muutama vuosi sitten ja on nyt päätetty säästösyistä lakkauttaa.

– Se on hirveän ikävä päätös, koska uusi tehtävä on ajettu sisään ja kaikki toimintavat ovat vasta muotoutuneet, Salminen harmittelee.

Hallituksen säästöt uhkaavat heikentää eläinten hyvinvointia monin tavoin. Salminen pelkää, että etenkin valvonta tulee vähenemään.

– Se on kyllä huolestuttavaa. Aluehallintovirastojen ja valtion säästötavoitteiden vuoksi läänineläinlääkäreiden virkoja saatetaan vähentää, ja jos niin käy, se tarkoittaa, että myös valvonta vähenee, Salminen kertoo.

Eläinsuojelulain uudistus takkuaa

Salminen on ollut asiantuntijana eläinsuojelulain uudistuksessa. Työ aloitettiin kolme vuotta sitten ja tavoitteena oli päivittää vanhentunut eläinsuojelulaki nykyaikaan.

Lain valmisteluun ovat osallistuneet niin eläinsuojelijat kuin tuottajatkin, ja näkemykset ovat olleet osin kaukana toisistaan.

Näkemyseroja on ollut muun muassa siitä, voidaanko parsinavetat sallia uudessa laissa. Suomessa puolet lypsylehmistä elää ainakin osan vuodesta parteen kytkettynä.

Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen pitää tuottajien puolta.

– Ehdottomasti pitää ottaa kaikki ryhmät huomioon, joihin eläinsuojelulaki yrittäjinä kohdistuu. Maidontuottajat ovat kieltämättä hieman huolissaan, että minkälaisia kirjauksia lakiin tulee, koska eläinten olot vaikuttavat heidän yritystoimintaan, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan uusi eläinsuojelulaki esitellään eduskunnalle vuoden päästä syksyllä.

Ei kustannuksia, ei muutoksia

Hallitus on luvannut, että tälle hallituskaudelle ei säädetä uusia velvoitteita, jotka aiheuttaisivat maatiloille uusia kustannuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että eläintenpitoon ei ole tulossa muutoksia.

Jos lakiin kirjattaisiin uusia vaatimuksia eläinten elintilasta, tietäisi se tilalle suuria kustannuksia. Mikäli vasikoiden sarventynkien polttaminen, eli nupottaminen olisi pakko tehdä eläin nukutettuna, toisi sekin lisää kustannuksia. Porsaiden kastroinnin kipulääkkeestä puhumattakaan.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari pelkää, että nykyinen hallitus ottaa eläinasioissa jopa takapakkia. Hänen mukaansa norminpurkuutalkoot saattavat tietää heikennyksiä nykyiseen tasoon.

– Meillä on huolena, että nämä säännökset, joilla eläinten hyvinvointia halutaan taata, tullaan purkamaan, Kari pahoittelee.

Hänen mukaansa myös eläinsuojeluasiamiehen tehtävä olisi pitänyt säilyttää.

– Eläinsuojelulain uudistuksessa olisi ollut tärkeää, että meillä on riippumaton viranomainen, joka pitää huolen, että nämä eläinsuojelukysymykset käsitellään kunnolla.

Lue seuraavaksi