Hallituspuolueet voittivat Portugalin vaalit

Keskustaoikeistolainen koalitio ei onnistunut saamaan enemmistöä parlamenttiin, mikä ennustaa Portugaliin vähemmistöhallitusta.

Ulkomaat
Henkilö vilkutttaa suuren väkijoukon keskellä.
Pedro Passos Coelho (kesk.) vaalikampanjatilaisuudessa Pohjois-Portugalissa Portossa 1. lokakuuta.Miguel A. Lopes

Portugalia hallinnut keskustaoikeistolainen liittouma on voittanut maan parlamenttivaalit. Epäsuosittua säästölinjaa ajava liittouma on saanut 39 prosenttia äänistä, kun äänistä on laskettu 98 prosenttia. Oppositiossa istuvien sosialistien kannatus on jäämässä 32 prosenttiin.

Hallituskoalitio ei ole saamassa enemmistöä 230-paikkaiseen parlamenttiin, joten vähemmistöhallitus näyttää nyt todennäköiseltä. Tämä ennustaa poliittista epävakautta. Yksikään Portugalin vähemmistöhallitus ei ole selvinnyt kokonaisesta vaalikaudesta sitten vuoden 1974, jolloin maa karisti oikeistodiktatuurin.

Sosialistisen puolueen johtaja Antonio Costa myönsi vaalitappion, mutta samalla hän muistutti hallituskoalitiota enemmistön menettämisestä.

– Hallituksen on ymmärrettävä, että asiat ovat nyt muuttuneet, Costa sanoi.

Portugalia hallitsevaan "Eteenpäin, Portugali" -liittoumaan kuuluvat sosiaalidemokraattinen puolue, joka nimestään huolimatta on keskustaoikeistolainen, sekä konservatiivinen kansanpuolue. Pääministeri Pedro Passos Coelho on ilmoittanut olevansa valmis muodostamaan uuden hallituksen.

Portugalin hallitus on leikannut palkkoja, eläkkeitä ja julkisia menoja sekä kiristänyt verotusta sen jälkeen, kun maa sai 78 miljardin euron tukipaketin keskellä eurokriisiä vuonna 2011. Sosialistinen puolue lupasi ennen vaaleja keventää verotusta ja vahvistaa kasvua kotimaisen kulutuksen kautta. Puoluetta kuitenkin varjostaa se, että sen hallituskaudella Portugali ajautui talousvaikeuksiin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters