Irak avaa vihreän vyöhykkeensä kansalle

Raskaasti linnoitetulla turva-alueella sijaitsee Irakin hallintorakennuksia ja ulkomaiden lähetystöjä. Tavallisilla irakilaisilla ei ole aikaisemmin ollut pääsyä alueelle.

Ulkomaat

Irakin pääkaupungin Bagdadin keskustassa sijaitseva raskaasti linnoitettu vihreä vyöhyke on avattu kaikille irakilaisille, ilmoittaa maan pääministeri Haider al-Abadi. Kymmenen neliökilometrin kansainvälinen turva-alue on tähän asti ollut suljettu tavallisilta irakilaisilta.

Vihreällä vyöhykkeellä sijaitsee hallintorakennuksia ja lähetystöjä. Alue oli jo edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin aikana Irakin hallintokeskus. Yhdysvaltain johtaman liittouman miehityksen jälkeen vuonna 2003 alue suljettiin tavallisilta irakilaisilta.

Vihreästä vyöhykkeestä on muodostunut Irakin hallinnon kansasta eristyneisyyden symboli. Lisäksi vyöhyke aiheuttaa huomattavaa haittaa 7 miljoonan asukkaan kaupungin liikenteeseen.

Turva-alueen avaaminen on osa al-Abadin hallinnon uudistuksia, joilla pyritään parantamaan hallinnon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Irakilaiset ovat viime aikoina nousseet vaatimaan hallitukselta kovempia toimia korruptiota ja tehotonta hallintoa vastaan.

Turvallisuusviranomaisten mukaan vihreälle vyöhykkeelle on avattu kaksi tarkastuspistettä tavallisia ihmisiä varten. Osa vyöhykkeen kaduista pysyy suljettuina tavallisilta ihmisiltä.

Lähteet: Reuters, AFP