1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nauru sallii vapaan liikkumisen alueellaan Australiaan pyrkineille turvapaikanhakijoille

Naurun oikeusministerin mukaan Australia tukee saarivaltiota turvapaikanhakijoiden käsittelykeskuksen muuttamisessa avoimeksi leiriksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Naurun hallitus ilmoitti maanantaina, että kaikki 600 Australian ylläpitämässä käsittelykeskuksessa asuvaa turvapaikanhakijaa saa jatkossa liikkua vapaasti saarella.

Lisäksi Tyynellämerellä sijaitsevan saarivaltion hallitus lupasi, että kaikkien hakijoiden turvapaikkahakemukset käsitellään tällä viikolla.

– Hakemusten käsittelyn aloittaminen ilman pidätystä on virstanpylväs Naurulle. Se edustaa myötätuntoisempaa linjaa, joka on aina ollut hallituksemme tavoitteena, Naurun oikeusministeri David Adeang sanoi tiedotteessaan.

Australia tukee Naurun päätöstä

Adeangin mukaan Australia tukee suljetun käsittelykeskuksen muuttamista avoimeksi leiriksi. Australia tarjoaa turvapaikanhakijoille terveydenhuollon palveluita ja tukee Naurun poliisivoimia turvallisuuden ylläpidossa.

Turvapaikanhakijat ovat olleet jo pitkään riidanalainen poliittinen kysymys Australiassa. Peräkkäiset hallitukset ovat vannoneet pysäyttävänsä veneillä maahan pyrkivät turvapaikanhakijat.

Australia pyrkii käännyttämään siirtolaisia kuljettavat veneet takaisin Indonesiaan. Maa on myös siirtänyt turvapaikanhakijoita Nauruun ja Papua-Uusi-Guinealle kuuluvalle Manuksen saarelle perustettuihin käsittelykeskuksiin.

Käsittelykeskukset arvostelun kohteena

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet turvapaikanhakijoille pystytettyjen suljettujen leirien karuja olosuhteita. Australian uusi pääministeri Malcolm Turnbull sanoi viime kuussa olevansa huolestunut leirien tilasta.

Turnbull ei kuitenkaan tuolloin vihjannut, että Australia olisi muuttamassa turvapaikanhakijoihin liittyvää politiikkaansa.

Australian linja on, että yksikään Nauruun tai Papua-Uusi-Guineaan sijoitettu turvapaikanhakija ei ole oikeutettu asettumaan Australiaan, vaikka heidän arvioitaisiin olevan aitoja pakolaisia.