Ryijy menee pesemällä pilalle

Seinällä olevaa tai kaapissa säilytettyä ryijyä ei kannata pestä turhaan. Usein riittää vain tuuletus ja kevyt imurointi.

Kotimaa
Värikäs ryijy
Yle

Ryijyjä on tehty jo 1800–luvulta saakka ja niiden suosio jatkuu yhä, vaikkakin muuttuneena.

– Ennen ryijyt olivat valtavan suuria, mutta nykyään ne ovat kapeita ja pitkiä, tai sitten pienehköjä, joita laitetaan useampi vierekkäin tai päällekkäin. Huoneet ja seinät ovat nykyään pienempiä, eikä niille mahdu kerta kaikkiaan isot, komeat ryijyt enää, kertoo ohjaaja Ulla Rinta-Harri Taito Etelä-Pohjanmaasta.

Jos ryijy ei kelpaa tai mahdu kodissa seinälle saakka, kannattaa muistaa muutama niksi säilytyksen suhteen.

– Ryijy rullataan keppinsä ympärille nukkapuoli päälle päin, ja päälle voi laittaa vaikka vanhan lakanan ja asetella ryijyn hyvin kaapin ylähyllylle. Ryijyä ei saa viedä ulos taikka varastoon, eli sitä ei saa altistaa kosteudelle, Rinta-Harri muistuttaa.

Vältä turhaa pesua

Vaikka ryijy olisi vanha, sitä ei kannata mennä pilaamaan pesemällä.

– Ryijy kannattaa tuulettaa muutaman kerran vuodessa. Ennen tuuletusta voi imuroida niin, että imuteho on hyvin pienellä, ja suulakkeen edessä on jokin tekokuituinen valoverkon kappale. Sitten ryijy imuroidaan ylhäältä alaspäin varovasti nukan suuntaisesti ja viedään sen jälkeen ulos, Ulla Rinta-Harri neuvoo.

– Ennen suositeltiin, että käsitellään ryijy pakkaslumella, mutta kaupunkiseuduillakin lumi voi olla niin likaista ettei se ole hyväksi. Pakkasilma raikastaa ryijyä myös ihmeesti, kun muistaa sitten kuivata ryijyn hyvin, jos aikoo pakata sen säilytykseen. Ryijyä ei kannata pestä vain sen takia, että se on vanha, koska harvemmin ryijy pesua kaipaa, opastaa Rinta-Harri.