Fitness-Jutta on oppinut, että itselleen voi olla myös lempeä

Televisiosta tuttu fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg on onnellinen siitä, että hänen viestinsä ylipainon voittamiseksi otetaan hyvin vastaan. Samalla hän kysyy, mennäänkö kilojen karsinnassa liioittelun puolelle? Perimmiltään kyse on kuitenkin hyvästä olosta.

terveys
Jutta Gustafsberg.
Petra Haavisto / Yle

Liikakilojen karsintaan televisiossa kannustava fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg toteaa iloisena, että hän markkinoi elämänmuutosta.

– On huikean hienoa, miten hyvin viesti ylipainoa vastaan on otettu vastaan. Kun on kysymys isosta elämänmuutoksesta, niin eihän se kilojen pudottajalta aina pelkästään ilolla suju, mutta lopputulos takaa sen, että ilon kautta mennään.

Gustafsbergin mukaan iso tekijä tavoitteeseen pääsyssä on se, että valmentaja elää mukana.

– Omasta hyvästä tuulestani puolet on peräisin äidinmaidosta ja puolet on opeteltua. Pyrin tietoisesti suhtautumaan ihmisiin hyvin ja asioihin positiivisesti. Jos minä blondina pystyn tämän oppimaan, jokainen muukin voi sen oppia, Jutta nauraa.

Olen luonteeltani sellainen, että teen myös itse niin kuin opetan. Olen hyväkuntoinen, eikä minua varmasti jatkossakaan nähdä marketissa peffa pystyssä sipsihyllyä penkomassa.

Jutta Gustafsberg

Tie on ollut pitkä ja kivinen

Gustafsberg ei ole edennyt nykyiseen asemaansa pelkällä iloisella olemuksella.

– Tie keltaisen lehdistön höpöhöpöjulkkiksesta A-luokan asiantuntijaksi on ollut pitkä ja kivinen. Minä kuitenkin olen luonteeltani sellainen, että teen myös itse niin kuin opetan. Olen hyväkuntoinen, eikä minua varmasti jatkossakaan nähdä marketissa peffa pystyssä sipsihyllyä penkomassa.

Iloisuus ei hyydy ihmisten keskellä eden huonoina päivinä. Asiakkaalle huonoja päiviä ei näytetä.

– Joskus on tilanteita, joissa luennon jälkeen jään vielä yleisön kanssa juttelemaan ja ottamaan kuvia. Siihen kun kolmen tunnin jälkeen pölähtää vielä joku, että otetaanko selfie, niin sekunnissa olen valmis. Työni on sellaista, että se ei ole tekohetkellä raskasta.

Mutta onko se ylipaino sittenkään niin iso juttu?

Vaikka Jutta Gustafsberg vakuuttaa että on ja pysyy hyvässä kunnossa, hän myöntää pienen tovin jälkeen, että ei ole enää timanttisessa fitness-tikissä.

On surullista nähdä, että ihmiset eivät ole mihinkään tyytyväisiä, kun laihdutus ja joogakaan eivät riitä. Joskus pitäisi pysähtyä ja todeta, että voisinko olla ihan hyvä juuri tällaisena kuin olen.

Jutta Gustafsberg

– Olen oppinut lempeyttä. Kaiken ei tarvitse olla niin kurinalaista, ja minulla ei tarvitse olla sixpackia. Tämän lempeyden oppiminen se vasta iso haaste on ollut.

Hän kannustaa myös muita katsomaan elämää vähän lempeämmin.

– Onnellisuus ja tyytyväisyys tulevat sisältä – eivät siitä, miltä muiden silmissä näytät. On surullista nähdä, että ihmiset eivät ole mihinkään tyytyväisiä, kun laihdutus ja joogakaan eivät riitä. Joskus pitäisi pysähtyä ja todeta, että voisinko olla ihan hyvä juuri tällaisena kuin olen.

Omaa työtään Gustafsberg ei lempeydessään ole kuitenkaan kyseenalaistamassa.

– Tilastojen mukaan kaikki suomalaiset eivät toki ole ylipainoisia. Jos ylimääräisiä kiloja kuitenkin on kertynyt niin paljon, että ne uhkaavat terveyttä, silloin kiloista kannattaa hankkiutua eroon, mutta silloinkin ilon kautta.