1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylivoimainen enemmistö on miehiä – Yle kokosi tuoreimmat faktat turvapaikanhakijoista

Suomeen saapui syyskuussa liki 11 000 turvapaikanhakijaa. Koko vuonna heitä voi saapua noin 50 000, sisäministeriö on arvioinut. Moniko Suomeen tulleista hakijoista on Irakista ja moniko vaikkapa Somaliasta? Yle Uutiset kokosi yhteen vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksessa 25. syyskuuta.
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksessa 25. syyskuuta.Panu Pohjola / Lehtikuva

Suomeen saattaa saapua tänä vuonna kaikkiaan noin 50 000 turvapaikanhakijaa, sisäministeriö totesi uudessa arviossaan perjantaina.

Ministeriön mukaan maahan saapui viime kuussa lähes 11 000 turvapaikanhakijaa, väkilukuun suhteutettuna suunnilleen saman verran kuin Ruotsissa ja Saksassakin.

Mutta paljonko ja mistä maista turvapaikanhakijoita on tähän mennessä Suomeen tullut?

Yle Uutisten kysymyksiin vastasivat turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ja viestintäpäällikkö Hanna Kautto Maahanmuuttovirastosta. Tilastotiedot käsittävät kuluvan vuoden aina lokakuun neljänteen päivään eli eiliseen sunnuntaihin asti.

Kuinka monta turvapaikanhakijaa Suomeen on tänä vuonna saapunut?

19 632, Kautto sanoo. Eilen sunnuntaina Suomessa rekisteröitiin 431 turvapaikanhakijaa.

Elokuun loppuun mennessä turvapaikanhakijoita oli saapunut 7 015, vuosi sitten vastaavana aikana 2 105, Maahanmuuttovirastosta todettiin kuukausi sitten Ylelle.

Vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli yhteensä 3 651. (siirryt toiseen palveluun)

Mistä maista hakijat ovat tulleet?

Viisi yleisintä maata ovat Irak, Somalia, Afganistan, Albania ja Syyria.

Irakista turvapaikanhakijoita oli tullut lokakuun neljänteen päivään mennessä 13 848, Somaliasta 1 810, Afganistanista 1 060, Albaniasta 676 ja Syyriasta 409.

Muiden maiden luvut ovat tässä tilanteessa sen verran vähäisiä, että niillä ei ole suurta merkitystä, Esko Repo kertoo Ylelle sähköpostitse.

Moniko turvapaikanhakijoista on mies ja moniko nainen?

Ensimmäistä päätöstään odottavista turvapaikanhakijoista ylivoimainen enemmistö eli 15 500 on miehiä. Naisia on 2 816, Hanna Kautto sanoo.

Aikuisen mukana turvapaikkaa hakevia lapsia on liki parituhatta, yksin ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä tuhatkunta.

Sukupuolijakaumaa on selitetty muun muassa sillä, että joissakin maissa vaino ja pakkorekrytoinnit sotatoimiin voivat kohdistua juuri nuoriin miehiin ja että nuorilla ihmisillä on paremmat edellytykset selvitä matkasta.

Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen Turun yliopistosta sanoo Ylen Kioskille (siirryt toiseen palveluun), että nuoret miehet ovat kykenevämpiä matkustamaan pitkiä matkoja vaarallisissa olosuhteissa. Matkan pituus ja vaarallisuuskin saattavat lisätä nuorten miesten osuutta, hän kertoo.

Minne päin Suomea turvapaikanhakijat ovat tulleet?

Suurimman osan turvapaikanhakijoista on arvioitu tulevan Suomeen Ruotsista, Tornion kautta (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttoviraston Repo kertoo, että tänä vuonna viisi yleisintä turvapaikanhakijoiden rekisteröintipaikkaa ovat olleet Helsingin poliisilaitos (22 prosenttia rekisteröinneistä), Lapin poliisilaitos (11 prosenttia), Lounais-Suomen poliisilaitos (11 prosenttia), Oulun poliisilaitos (kymmenen prosenttia) ja Sisä-Suomen poliisilaitos (kymmenen prosenttia).

Hän huomauttaa, että tämä tieto on siinä mielessä harhaanjohtava, että poliisilaitokseksi kirjataan se paikka, jossa rekisteröinnin tekevä poliisi työskentelee, siitä huolimatta, että tämä olisi esimerkiksi järjestelykeskuksessa Torniossa.

Montako vastaanottokeskusta Suomessa on nyt?

Kauton mukaan turvapaikanhakijoille on Suomessa tällä hetkellä noin kahdeksankymmentä vastaanottokeskusta ja hätämajoituspaikkaa.

Näistä yksin tulleiden alaikäisten ryhmäkoteja ja tukiasuntoja on viitisentoista, Repo kirjoittaa sähköpostissaan.

Esimerkiksi vielä viime keväänä vastaanottokeskuksia oli Suomessa noin kaksikymmentä.

Kuinka paljon turvapaikanhakijasta koituu kuluja?

43 euroa – tämän verran on yhdestä turvapaikanhakijasta vastaanotossa aiheutuva vuorokausikustannus, Repo kertoo.

Sisäministeriö puolestaan arvioi (siirryt toiseen palveluun), että yhden turvapaikanhakijan majoittuminen vastaanottokeskuksessa maksaa noin 15 000 euroa vuodessa.

Vastaanottokeskuksen kaikki kulut maksaa valtio. Kunnille maksetaan myös korvausta koulupalvelujen järjestämisestä turvapaikkaa hakeville lapsille.

Sisäministeriö ehdottaakin turvapaikkamenoihin tälle vuodelle 60 miljoonan euron lisärahaa. Näin kokonaissumma tänä vuonna olisi 114 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi