1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sampo Terho: Hallituksesta lähtemisestä ei ole järkevää tehdä uhkavaatimusta

Hallitusohjelmaa ei ole rikottu sillä, että Suomi vastaanottanut turvapaikanhakijoita, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Jos tilanteesta pidetään kriisikokous, sen tulisi olla virallinen puoluehallituksen koolle kutsuma, muu kokoustelu ei Terhon mukaan hyödytä. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mielestä puolueen rivit eivät rakoile.

politiikka
Sampo Terho
Sampo TerhoAnni Reenpää / Lehtikuva

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei jaa varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen näkemystä siitä, että puolue olisi rikkonut hallitusohjelmaa, kun Suomi on vastaanottanut odotettua enemmän turvapaikanhakijoita.

– En allekirjoita väitettä.

Terhon mukaan hallituksesta lähteminen ei ole oikea ratkaisu.

– En pidä järkevänä ajatusta, että tästä tehtäisiin hallituskysymys, uhkavaatimus. Kriisiaikana pidän järkevänä, että perussuomalaiset ovat hallituksessa tekemässä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Terhon mukaan mikä tahansa kriisikokous ei riitä hallituksessa pysymisestä päättämiseen, vaan sen pitäisi olla puoluesihteerin koolle kutsuma puoluehallituksen kokous.

– Kokouksen täytyisi olla viralinen, muu ei hyödyttäisi.

Sisällöllisesti Terho on samaa mieltä Tynkkysen kanssa: maahanmuuttopolitiikkaa pitää tiukentaa. Hän ei näe perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisten näkemysten välillä rakoilua.

– En näe, että yhteinäisyys rakoilee. Puolueessa kaikille on selvää, että kriisi vaatii lisätoimenpiteitä. Oletan, että Tynkkynen tarkoitti rajan sulkemisella sitä, että turvapaikanhakijat tulisi käännyttää Ruotsin rajalta, ei sitä, että raja suljetaan kokonaan. En näe tässä radikaalia tai poliittista sisältöä mikä olisi perussuomalaisille vieras. Me olemme vuosikausia varoittaneet tästä.

Slunga-Poutsalo: Tynkkysen avaus ymmärrettävä

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo pitää Tynkkysen ehdotusta kokouksen koollekutsumisesta ymmärrettävänä, sillä turvapaikanhakijapolitiikka nostattaa tunteita.

– Meidänkin puolueena tulee miettiä säännöllisesti sitä niin kuin muutkin puolueet tekevät, että pystytäänkö näihin poliittisiin asioihin vaikuttamaan parhaiten hallituksesta vai oppositiosta, hän sanoo.

– Toisaalta taas meillä on puoluehallitus, joka päättää tällaisista kokouksista ja niiden koollekutsumisista.

Hän sanoo, ettei ole saanut kovinkaan paljon palautetta, että perussuomalaisten tulisi lähteä hallituksesta maahanmuuttokysymyksen takia, vaan viesti on hänen mukaansa ollut pikemminkin, että on hyvä, että puolue voi vaikuttaa maahanmuuttopoliittisiin kysymyksiin hallituksessa.

Slunga-Poutsalon mielestä perussuomalaisten rivit eivät rakoile.

– En näe tätä asiaa sellaisena ollenkaan vaan että perussuomalaiset koostuu monesta ryhmästä ihmisiä. Joillekin ovat tärkeimpiä maahanmuuttopoliittiset asiat, joillekin yrittäjien asiat.

– Tässä käydään nyt jatkuvaa keskustelua myös puolueen sisällä painotuksista. En näe tätä repeilynä, tämä on ihan normaalia perussuomalaisten toimintaa.

Hän kertoo osanneensa odottaa Tynkkysen avausta.

Lue seuraavaksi