Sisukas savolaiskunta teki pankkitoiminnalla muhkean tilin – 25 miljoonaa puhtaana käteen

Vanha sanonta ”Joroisista ollaan ja rahhoo on evväänä” on käynyt todeksi reilun 5 000 asukkaan eteläsavolaisessa kunnassa. Vanha osuuspankkia pyörittänyt osuuskunta luopui pankkitoiminnasta, mutta tienasi 25 miljoonaa euroa paikkakunnan käyttöön.

talous
Pankkitoiminta Joroisissa jatkuu uusien tunnusten alla.
Yle

Vuonna 1997 käytiin Joroisissa värikäs, vellova ja paikkakuntalaisia kahteen leiriin jakava keskustelu. Kyse oli Joroisten Osuuspankin tulevaisuudesta. Kipeän keskustelun jälkeen Joroisissa päätettiin irtautua Osuuspankki-leiristä.

Pankin johto ja hallinto vikuroivat vastaan, mutta irtautumisen taakse syntynyt kansanliike sai tahtonsa läpi.

Joroinen päätti siirtyä paikallisosuuspankkien muodostamaan ns. koivunlehtiryhmään. Saman liikkeen teki muutama kymmenen pankkia eri puolilla Suomea.

– Oli pelko siitä, että yhteisvastuun lisääntymisen kautta meidän vuosikymmenten aikana kertyneet varat olisivat saattaneet mennä heikompien pankkien tukemiseen. Keskustelu oli värikäs ja kamppailu kova, pankin hallintoneuvoston puheenjohtajana 1990-luvun puolivälissä aloittanut Timo Smolander kertoo.

Seuraava askel pankin ”rakennemuutoksessa” tuli voimaan lokakuun alussa. POP-ryhmän tunnukset pankin katolla vaihtuivat Oma Säästöpankin kyltteihin. Vuosi sitten Joroisissa päätettiin operaatiosta, jossa pankkitoiminta myytiin Oma Säästöpankki Oyj:lle.

Liiketoiminnan myynnistä osuuskunta sai tukun Oma Säästöpankki Oyj:n osakkeita. Osakkeiden arvo on reilut 5 miljoonaa euroa. Lisäksi pankin pyörittämisestä lähes sadan vuoden aikana kertyneet miljoonat jäivät osuuskunnalle.

– Meidän määrätietoinen tavoite on ollut, että kertyneet varat jäävät paikkakunnan hyödyksi, Timo Smolander.

Kolme tavoitetta – kaikki täyttyivät

Timo Smolanderin mukaan vuosien varrella tehtyjä ratkaisuja voi pitää onnistuneina. Vauraana maalaispitäjänä tunnettu Joroinen on pitänyt päänsä ja tehnyt pankkiratkaisut omista lähtökohdistaan.

– Olemme onnistuneet sijoittamaan viisaasti, ja esimerkiksi luottotappiot ovat olleet vähäisiä, pankin hallituksen puheenjohtajana viime vuodet toiminut Smolander summaa.

– Tässä viimeisessä keskustelussa oli paljon samoja piirteitä ja henkilöitäkin kuin lähes 20 vuotta sitten, mutta laimeampana. Päätökset tehtiin keskusteluiden jälkeen yksimielisesti.

Timo Smolanderin mukaan Joroisissa on ollut kolme tavoitetta ja ne on saavutettu.

– Säilyttää pankkitoiminta ja sen työpaikat Joroisissa sekä pitää historian kuluessa kertyneet varat joroislaisten hallussa. Nämä kaikki tavoitteet ovat toteutuneet.

10 000 euroa jäsentä kohti

Pankkitoiminnan lopettamisen yhteydessä Joroisten osuuspankki -niminen osuuskunta joutui muuttamaan nimensä. Jatkossa varoja hallinnoi Joroisten oma osuuskunta. Osuuskunta keskittyy jatkossa sijoitustoimintaan.

Osuuskunnalla on noin 2 200 jäsentä. Varoja jäsentä kohti on yli 10 000 euroa.

– Jossakin vaiheessa keskusteltiin myös siitä, että osuuskunnan varat olisi jaettu jäsenille, mutta varsin nopeasti päädyttiin tähän ratkaisuun, että osuuskunta jatkaa toimintaansa, hallituksen puheenjohtaja Raimo Memonen kertoo.

Memosen mukaan osuuskunnan tavoitteena on jatkossa huolehtia varallisuudesta "turvallisesti ja tuottavasti". Viiden prosentin tuotto toisi osuuskunnalle reilut miljoonaa euroa vuodessa.

– Tavoitteemme on maksaa osuuskunnan jäsenille hyvää korkoa.

Osuuskunnan omaisuus koostuu pääosin pankkikiinteistöstä, asunto-osakkeista, rahasto-osuuksista ja osakkeista.

Jatkossa osuuskunnan jäsenet voivat hankkia 100 euron lisäosuuksia. Myös uusia jäseniä otetaan, mutta liittymisehtona on Joroisissa pankkitoimintaa jatkavan Oma Säästöpankin asiakkuus.

– Sijoitustuotosta osa jaetaan jäsenille, osalla kartutetaan varallisuutta, mutta voimme olla mukana myös joroislaisissa hankkeissa tulevaisuudessa. Yksityiskohdat tarkentuvat, sillä olemme vasta alkuvaiheessa, Raimo Memonen muistuttaa.