Hyppää sisältöön

Poliisi puolustautuu: Välinpitämättömyys turvapaikanhakijoita kohtaan "tuulesta temmattua"

Pasilan poliisitalon edustalla oli syyskuussa välillä kaaokseen asti turvapaikanhakijoita odottelemassa rekisteröintiä. Vapaaehtoisten auttajien mukaan viranomaiset eivät tuntuneet olevan kiinnostuneita turvapaikanhakijoiden terveydentilasta.

Turvapaikanhakijoita Pasilan poliisitalon edustalla Helsingissä maanantaina 14. syyskuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen Punaisen Ristin ja Helsingin poliisin mukaan turvapaikanhakijatilanne Pasilan poliisitalolla on rauhoittunut.

SPR:n mukaan poliisitalolla on tänään maanantaina aamupäivällä ollut 40–50 turvapaikanhakijaa. Kaikki ovat mahtuneet sisätiloihin jonottamaan.

Syyskuussa tilanne Pasilan poliisitalolla oli välilläkaoottinen.

Aluksihan ongelma oli se, että väki joutui ulkona vähän odottelemaan.

Ari Hakala

– Aluksihan ongelma oli se, että väki joutui ulkona vähän odottelemaan, selittää SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin järjestöpäällikkö Ari Hakala.

– Nyt kun haastattelin kahta eri vapaaehtoista, niin sisätilat on käytössä, mutta toki sieltä voi myös tulla ulos, hän jatkaa.

Pasilan poliisitalolla työskennelleet vapaaehtoiset auttajat ovat kertoneet muun muassa MTV Uutisille (siirryt toiseen palveluun) ja Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun), että viranomaisia ei ole tuntunut kiinnostavan turvapaikanhakijoiden terveydentila.

Hakalan tietojen mukaan SPR:n vapaaehtoisten ja poliisin yhteistyö on ollut sujuvaa ja asiallista.

"Kaikkien terveydentilaa ei pystytä kokoaikaisesti vartioimaan"

Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola ei halua kommentoida yksittäisiä vapaaehtoistyöntekijöiden kirjoituksia. Hänen mielestään väite siitä, että poliisi ei kantaisi huolta turvapaikanhakijoiden terveydentilasta on kuitenkin absurdi.

Väite, että poliisi ei esimerkiksi soittaisi ensihoitohenkilökuntaa paikalle, on kyllä mielestäni kohtuullisen tuulesta temmattu.

Juha Hakola

– On tietysti selvää, että jos tuossa on muutama sata turvapaikanhakijaa, niin ihan kaikkien terveydentilaa ei poliisi pysty kokoaikaisesti vartioimaan ja arvioimaan, Hakola sanoo.

– Mutta jos poliisille tulee tieto siitä, että esimerkiksi tarvitaan ensihoitoapua tai muuta vastaavaa, niin sellainen väite, että poliisi ei esimerkiksi soittaisi ensihoitohenkilökuntaa paikalle, on kyllä mielestäni kohtuullisen tuulesta temmattu, hän jatkaa.

Hakolan mukaan ruoan järjestäminen poliisitalolla odottaville turvapaikanhakijoille on ollut vapaaehtoisten varassa.

SPR:stä kuitenkin kerrotaan, että viranomaisilta ei ole missään vaiheessa tullut järjestölle virallista avunpyyntöä Pasilan poliisitalolle.

Hakolan mukaan Torniossa avattu järjestelykeskus, jossa turvapaikanhakijat heti rekisteröidään, on vähentänyt huomattavasti painetta Helsingissä.

.
.