Joko nostit veneen talviteloille? Tarkista nämä kohdat

Olipa kyseessä puinen soutuvene, lasikuituvene tai suurempi aalloilla keinuva kesäasunto, ainakin yksi asia on hyvä muistaa: puhtaus. Vene on syytä peittää talvea varten hyvin, sillä veneeseen päässyt vesi voi tehdä suuria tuhoja.

liikenne
Veneen päällä pressu.
Miia Roivainen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

On taas aika huoltaa ja laittaa vene talteen talven ajaksi. 30 vuotta veneilyä harrastanut ja katsastusmiehenäkin toimiva Jouko Jokelainen kertoi Yle Kainuulle kuinka vene tulisi laittaa talviteloille.

1. Puhtaus

Veneen noston jälkeen tärkeintä on puhtaus, puhtaus ja puhtaus.

– Pese veneesi hyväksi. Soutuvene pitää pestä jo sen takia, että sitä on miellyttävämpi käsitellä, ja puuvene siksi, ettei se lahoa. Iso vene sen takia, ettei se homehtuisi. Isommat veneet voi pestä pesurilla ja imuroida sisältä, Jokelainen ohjeistaa.

2. Kuivaus

Puuveneen lautasaumoihin ei saa jäädä vettä, sillä se on kohtalokasta.

– Kun vesi jäätyy ja sulaa monta kertaa, se voi rikkoa paikkoja. Lasikuituveneen ja puuveneen kanssa on samat säännöt.

Vene talviteloilla.
Vene tulee peittää hyvin sen koosta riippumatta.Miia Roivainen / Yle

3. Peitto

Sään armoille jäänyt puuvene kuolee hitaasti, mutta varmasti. Vesi yhdessä lehtien ja muun roskan kanssa syö venettä. Pian puuveneeseen alkaa ilmestyä reikiä, ja saattaapa vedellä täyttyvä vene lainehtia yli.

– Senhän tietää mitä siinä tapahtuu: lehdet rupeavat maatumaan ja muuttuvat mullaksi, Jokelainen varoittelee.

– Peitä siis vene hyvin, sillä vettä ei saisi päästä veneeseen ollenkaan. Meidän kaikkien on hyvä olla peiton alla, mies naurahtaa.

4. Säilytys ja ilmanvaihto

Jos veneelle ei löydy halli- tai varastopaikkaa, on tärkeää peittää paatti huolellisesti pressulla.

– Isommassa veneessä luukut tulee avata, jotta ilma kiertää. Soutuvene kannattaa laittaa kumolleen, jos ei ole kateainetta. Alustan pitää olla hyvä ja suora, sillä pienellä veneellä on lumikuorman alla aikaa vääntyä ja mennä talven aikana pilalle.

5. Perämoottori ja airot

Perämoottorillisesta veneestä pitää ottaa moottori pois ja huoltaa se. Sen jälkeen moottori laitetaan hyvään talteen.

– Kautta aikojen on ollut tapana tervata vene ja airot aina vappuna. Se on hyvä keino jatkaa veneen ja airojen ikää. Airot kannattaa viedä kuivaan ja hyvään paikkaan.

Vene rannalla.
Vesi ja lehdet saavat puuveneen lahoamaan.Miia Roivainen / Yle

Lumi voi aiheuttaa mittavat vahingot

Jouko Jokelainen on elämänsä aikana nähnyt eri tavoin laitettuja veneitä. Jokelainen muistuttaakin, että on hyvä käydä tarkastamassa veneen kuntoa talvellakin, jos se vaan on mahdollista.

– Kun venettä käy talvella katsomassa, kannattaa lumi pudottaa pressun päältä pois, ettei se aiheuta ongelmia. Vaikka pressu olisi laitettu ihan hyvin, niin lumi voi tehdä temput.

Meidän kaikkien on hyvä olla peiton alla.

Jouko Jokelainen

Hän muistaa tapauksen vuosien takaa, kun erään veneen talvipressu petti ja lumi suli ison veneen sisään. Veneeseen oli päässyt kertymään 80 senttiä vettä.

– Se peitti kaikki keittolaitteet ja tyynyt – kaiken mitä siellä oli sisällä. Vahingot olivat aika mittavat. Omistaja soitti minulle, että tee sille jotain. Porasin sitten reiän pohjaan.

Jokelainen omistaa suuren veneen, jonka hän on peittänyt oikeaoppisesti pressulla. Ilma-aukot ovat avattuna, jotta ilma vaihtuisi. Hän jättää talveksi veneeseen peitot ja tyynyt, sekä kuivamuonaa. Puhdistettuna, kuivattuna ja oikein peitettynä säilyy vene kuin vene.

– Meillä on huoleton talvi, Jokelainen sanoo omansa ja ystävänsä veneen edessä seisten.