1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat löysivät väärennöksen Serlachius-museon kokoelmista

Suositun ruotsalaistaiteilijan Pehr Hillerstömin teoksena museoon ostettu taulu onkin suurelle yleisölle melko tuntemattoman suomalaisen Ida Silvferbergin maalaama. Väärennös paljastui Jyväskylän yliopiston Recenart-tutkijoiden toimesta.

kulttuuri
Ida Silfverbergin lukemaan opettelevaa lasta esittävä maalaus
Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Mänttä-Vilppulassa sijaitsevan Serlachiuksen taidekokoelman aitoustutkimuksissa on paljastunut väärennös.

Väärennökseksi on osoittautunut Pehr Hilleströminä kokoelmiin hankittu taulu, jonka onkin maalannut Ida Silfverberg. Teos on hankittu museon kokoelmiin taidehuutokaupasta vuonna 2000.

Taideväärennös löytyi Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimivan monitieteellisen Recenart-tutkijaryhmän tekemässä taideteosten aitoustutkimuksessa.

Oudot merkinnät ja väärä ajankuva epäilytti

Taidemuseossa oli jo osattu oudoksua teoksen merkintöjä, sillä kirjoittamaan opettelevaa lasta esittävän maalauksen sisältö ei kaikilta osin vastannut Hilleströmin aikakauden pukeutumis- ja sisustustyyliä.

Ida Silfverbergin maalamaan teokseen oli päällemaalattu suositun ruotsalaistaiteilijan nimikirjoitus.

Tekninen tutkimus paljasti alkuperäiset signeeraukset taulun vasemmasta alalaidasta. Nimen lisäksi taulussa on vuosiluku, joko 1865, 1866 tai 1867.

Ida Silfverberg on suomalainen taiteilija, joka vietti suuren osan elämästään ulkomailla. Kotimaassa häntä arvostettiin asiantuntijapiirissä, mutta taidekokoelmiin on päätynyt vain harvoja Silfverbergin maalauksia.

Lue seuraavaksi