Marimekko debytoi Pariisin muotiviikolla

Marimekon uusi mallisto kiinnosti kansainvälistä yleisöä Pariisin muotiviikoilla. Muotilehdistö ihasteli värikkäitä printtejä ja piti uutta mallistoa helppokäyttöisenä. Keski-Euroopan markkinoille havitteleva Marimekko esiintyi Pariisin muotiviikoilla nyt ensimmäistä kertaa.

kulttuuri
Uuteen mallistoon kuului myös yksivärisiä perusvaatteita. Malli Saara Sihvonen esittelee Marimekon trenssiä.
Uuteen mallistoon kuului myös yksivärisiä perusvaatteita. Malli Saara Sihvonen esittelee Marimekon trenssiä.Juha Nurminen

Pariisin nykytaidemuseo Palais de Tokyo muuttui sunnuntaina muotiviikkojen näytöslavaksi. Takahuoneessa höyrytettiin vaatteita, solmittiin huiveja, suittiin hiuksia ja lakattiin kynsiä, kun marimekkolaiset valmistautuivat muotitalon historian ensimmäiseen Pariisin-näytökseen.

– Pariisin muotiviikko on maailman tärkein muotialan tapahtuma ja me koimme, että nyt oli oikea hetki esiintyä täällä. Uskon, että Marimekon edustama kestävä ja ajaton design puhuttelee juuri tässä ajassa, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko.

Takahuoneessa oli kova kuhina hetekä ennen muotinäytöksen alkua.
Takahuoneessa oli kova kuhina hetekä ennen muotinäytöksen alkua.Juha Nurminen

Pariisista Marimekko toivoo saavansa lisävauhtia etenkin Keski-Euroopan markkinoille, joilla muotitalo ei ole saanut kunnollista jalansijaa.

– Ulkomailla päämarkkinamme ovat yhä Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Haluaisimme kuitenkin vahvistaa läsnäoloamme Länsi- ja Keski-Euroopassa ja siinä Pariisi ja Lontoo ovat avainasemassa. Toiveena olisi saada Marimekon vaatteita esimerkiksi johonkin Pariisin kuuluisista tavarataloista, Alahuhta-Kasko sanoo.

Muotivaikuttajat kehuivat uudistuneen Marimekon modernia otetta

Marimekon näytös Pariisin muotiviikoilla.
Juha Nurminen

Paikalle Marimekon muotinäytökseen saapuikin useita muotimaailman vaikuttajia. Yleisössä istuivat muun muassa Women’s Wear Dailyn, Yhdysvaltain Ellen, Italian Voguen, ja W Magazinen muotitoimittajat, supersuosittua Style Bubble -blogia pitävä Susanna Lau sekä tunnettu australialainen stylisti Margaret Zhang.

Marimekon näytös Pariisin muotiviikoilla.
Juha Nurminen

Vastaanotto oli positiivisesti yllättynyt. Ranskassa Marimekko on saanut viime viikkoina palstatilaa, mutta monelle näytösvieraalle merkki oli täysin uusi tuttavuus.

Marimekon muotinäytös Pariisissa.
Juha Nurminen

– Marimekko oli minulle varsin tuntematon muotitalo. Tulin paikalle, sillä kiinnostuin näyttävistä printeistä, joiden uskon vetoavan lukijoihimme. Pidin etenkin mustavalkoisista ruuduista ja raidoista, löysistä linjoista sekä näyttävistä kukkamekoista, sanoi Kiinan Voguen muotitoimittaja Claudia Ke.

Tanskan Ellen päätoimittaja kehui Marimekon uudistuneen onnistuneesti.

– Mielestäni Marimekon moderni nostalgia toimii erinomaisesti tässä ajassa. Uusi mallisto on tunnistettavaa Marimekkoa, mutta aiempaa hienostuneempi, keveämpi ja käytettävämpi. Luova johtaja on löytänyt selvän linjan, päätoimittaja Cecilia Christiansen arvioi.

Uusi mallisto on kunnianosoitus legendaarisille Marimekko-naisille

Pariisissa esitelty kevät/kesä -kokoelma oli ensimmäinen uuden luovan johtajan Anna Teurnellin kokonaan luotsaama mallisto. Sen yleisilme oli leikkisä ja helposti lähestyttävä: Lavalla nähtiin Maija Isolan, Annika Rimalan ja Vuokko Nurmesniemen klassikkokuvioita silkkipaidoissa, kaftaaneissa sekä vajaamittaisissa housuissa. Paavo Halosen ja Kustaa Saksin uudet printit koristivat liehuvia maksimekkoja ja rentoja haalareita.

Marimekon näytös Pariisin muotiviikoilla.
Juha Nurminen

Uutta oli myös Marimekon ensimmäinen oma kenkämallisto. Mallit kävelivät retrohenkisissä, polvipituisissa saappaissa sekä muhkeapohjaisissa sandaaleissa.

– Tiesin heti, että haluan kunnioittaa tällä mallistolla Marimekon legendaarisia naisia eli Armi Ratiaa, Maija Isolaa ja tietenkin Vuokko Nurmesniemeä, jonka kanssa minulla on ollut kunnia työstää ideoitani. Halusin yhdistää näiden naisten luomat ajattomat kuosit uusiin leikkauksiin ja materiaaleihin, Anna Teurnell sanoo.

Teurnellin mukaan hänelle tärkeintä on pukeutumisen helppous. Hän uskoo Marimekon uuden malliston vetoavan laadukkaita vaatteita arvostavaan naiseen, joka kaipaa pukeutumiseltaan jotain ekstraa.

Marimekon ensimmäisessä kenkämallistossa oli karkkivärejä.
Juha Nurminen

– Tavoittelin mallistossa tunnistettavaa Marimekko-tyyliä yhdistettynä pohjoismaiseen yksinkertaisuuteen. Ja tietenkin hyvässä asussa pitää aina olla jokin yllättävä juju, Teurnell sanoo.

Omaksi suosikikseen Teurnell nimeää punasävyisen ja vähän pallomaisen mekon, jossa on käytetty Maija Isolan Perenna-kuosia.

– Se on simppeli, runsas ja värikäs! Etenkin kun yhdistimme mekkoon vielä herkullisen vaaleanpunaiset kengät ja vaaleanpunaisen pikkulaukun.