Hyppää sisältöön

Maalari maalasi kahvilla ja huulipunalla – katso video

Punainen on ainakin rakkauden ja aatteen väri. Punainen lukemattomine sävyineen on myös yleisin huulipunan väri. Sopiiko huulipuna värin lähteeksi taiteilijalle? Entä millaista on maalata pelkillä punaisen sävyillä?

Huulipunamaalaus.

Taiteilijalle punainen voi olla niin vahva väri, ettei sitä tule kovin usein käytettyä – siltä tuntuu ainakin taiteilija Johanna Juvosesta.

Vielä harvinaisempaa taiteilijalle on maalata pelkästään punaisilla sävyillä, huulipunilla.

Juvosta ja työpari Biagio Rosaa huulipunamaalaus ei hirvitä, sillä heidän mielestään taiteen tekemiseen sopii kaikki, mistä vain väriä saa irti.

– Hyvin se tuntuu taulunpohjalla luistavan, mutta se peittää öljyväriä huonommin. Ehkä tätä voisi kokeilla jatkossakin, taiteilijat sanovat. Punapohjaisista huulipunasävyistä esimerkiksi Juvosta kiinnostaa pinkki, koska "se ei ole enää rehellisen punainen".

Espressoa tai pikakahvia

Juvonen ja Rosa ovat tottuneet käyttämään taidemaalarille erikoiselta kuulostavia värin lähteitä. He maalaavat usein kahvilla, josta saa kuulemma kauniita, maanläheisiä sävyjä.

– Omassa taiteessani käytän espressoa, mutta työpajoissa mennään pikakahvilla. Kahvista syntyy tahmeaa taidetta, Juvonen naurahtaa.

Kahvilla maalattaessa haasteena on saada tummia sävyjä: espressoa joutuu seisottamaan kupissa pitkään, ennen kuin väriä irtoaa riittävästi.

Taidon tunnistaa

Tekijöiden mielestä taiteen ei välttämättä tarvitse olla kaunista, koska "se rajoittaa liikaa tekemistä".

– Eihän muutenkaan kaikki ole kaunista, taide voi olla myös mielenkiintoista: tekniikan ja taidon näkee ilman kauneutta. Itse pidän taiteesta, joka herättää ajatuksia, Juvonen sanoo.

Rosan mielestä se, mihin maailma on menossa, määrittelee taidetta.

Johanna Juvosta ja Biagio Rosaa haastatteli Heli Kaski.

.
.