Satelliitit sinkoavat Sodankylään tietoa tulvista ja metsäpaloista

Ilmatieteen laitos kehitti halvan ja nopean sovelluksen tulvien seuraamiseen.

luonto
Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen ryhmäpäällikkö Timo Ryyppö
Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen ryhmäpäällikkö Timo Ryyppö esittelee ilmakehän mittaukseen käytettäviä välineitä.Annu Passoja / Yle

Sodankylän halki virtaava Kitinen ei tulvi, mutta monilla jokivarsilla vesi vyöryy yli äyräiden harva se vuosi. Ely-keskukset seuraavat tulvatilannetta ostamalla lentokoneista tehtäviä ilmakuvauksia. Ryhmäpäällikkö Timo Ryyppö kehuu, että Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen kehittämä tulvasovellus on verrattomasti parempi menetelmä.

– Jos satelliitista otetaan aamulla kuva, se on ennen puoltapäivää analysoitu ja toimitettu Ilmatieteen laitoksen ja Ympäristökeskuksen yhteiselle tulvakeskukselle. Lentokone taas tarvitsee hyvän sään lentääkseen ja itse kuvien analysointi vie useita päiviä.

Satelliittikuvista näkee kerralla laajan alueen, ja hintaerokin on tuntuva. Lentokoneen vuokraus maksaa useita kymmeniä tuhansia, satelliittikuva pari tuhatta. Ilmakuvat tosin ovat tarkempia.

Vakuutusyhtiöitä toivotaan asiakkaiksi

Satelliittikuvia verrataan tietoihin alueen tunnetuista vesialueista sekä maankorkeustietoihin, jolloin saadaan selville sekä tulvan laajuus että vesimassan määrä. Sovellusta käytettiin kevättulvien aikaan Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla. Ryyppö toivoo maksavia asiakkaita Ely-keskusten lisäksi esimerkiksi tulvavahinkoja korvaavista vakuutusyhtiöistä.

Sodankylän tutkimusaseman ylpeys on halkaisijaltaan seitsenmetrinen antenni, joka vastaanottaa Euroopan avaruusjärjestön kehittämän Sentinel 1 -satelliitin dataa. EU-satelliitin havainnot ovat ilmaisia, sen sijaan italialaisen satelliittiyrityksen kuvista maksetaan.

– Jotta kaikki data saadaan alas sen 15 minuutin aikana, kun satelliitti on näkyvissä, sen pitää hirveällä vauhdilla lähettää dataa, kertoo Ryyppö.

Halkaisijan leveys kertoo, että satelliittiantennissa riittää kapasiteettia. Satelliittien lähettämän datan käsittelyä varten on rakennettu kaksi täysin samanlaista paloturvallista salia supertietokoneineen. Sodankylästä toimitetaan satellliitin dataa lähes reaaliaikaisesti Ilmatieteen laitokselle Itämeren jääpeitteen seuraamista ja jäänmurtajien toiminnan ohjaamista varten.