Hassi ja Alatalo toivovat malttia keskusteluun turvanpaikanhakijoista

Yle Tampereen Pikkuparlamentissa vierailleet pirkanmaalaiskansanedustajat, vihreiden Satu Hassi ja keskustan Mikko Alatalo, ovat huolissaan ilmapiirin kiristymisestä. He peräävät avarakatseisuutta.

Kotimaa
Kansanedustajat Satu Hassi ja Mikko Alatalo
Jukka Töyli / Yle

Molemmat pirkanmaalaisparlamentaarikot kantavat huolta viime aikoina yleistyneestä verkon vihapuheesta. Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi näkee yleisessä ilmapiirissä kärjistymisen merkkejä. Hän toivookin ihmisiltä kunnioitusta toinen toisiaan kohtaan.

– Ilman toisen ihmisen kunnioitusta vihapuhe voi yltyä ja muuttua jopa vihateoiksi, Hassi pelkää.

Ilman toisen ihmisen kunnioitusta vihapuhe voi yltyä ja muuttua jopa vihateoiksi.

Satu Hassi

Alatalo pitää nykyistä tilannetta Suomessa täysin uutena. Hän suo ihmisille oman mielipiteensä, mutta toivoo ihmisten voivan avartaa näkökulmiaan erilaisten mielipiteiden suhteen. Hän uskoo turvapaikkahakemuksia käsittelevien viranomaisten toimivan hyvin.

– Vaikka turvapaikanhakijoita tuleekin nyt paljon, on eri asia, kuinka moni Suomeen lopulta jää, Alatalo laskee.

Pakolaisia kuntiin vaikka pakolla

Hallituksen on uumoiltu valmistelevan lakia, joka pakottaisi kunnat perustamaan alueilleen vastaanottokeskuksia. Mikko Alatalo uskoo kuntien selviävän tästäkin velvoitteesta, mutta pohtii itse kuntalaisten suhtautumista pakolaisiin.

– Ihmisiä on kuunneltava tässä asiassa ja pelkoja sekä ennakkoluuloja on lievitettävä, Alatalo painotaa.

Ihmisiä on kuunneltava tässä asiassa ja pelkoja sekä ennakkoluuloja on lievitettävä.

Mikko Alatalo

Keskustan edustaja uskoo etunenässä turvapaikanhakijoita vastaanottavien kuntien olevan tulevaisuudessa paremmassa asemassa kuin kuntien, jotka pakotetaan perustamaan vastaanottokeskuksia.

Pakolaiset tarvitsevat kantaväestön tapaan palveluita ja Alatalo toivoo kuntien palkkaavan työttömiä kuntalaisia auttamaan hädänalaisia. Hän peräänkuuluttaa myös turvapaikanhakijoiden työllistymistä.

– Turvapaikanhakijat on saatava töihin ja kielen opiskelu tulee aloittaa heti, Alatalo painottaa.

Karenssiaika lyhyemmäksi ja halukkaat töihin

Vihreiden Satu Hassin mielestä valtiovallan tulee vaikka pakottaa kunnat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, elleivät kunnat tee sitä vapaaehtoisesti. Hän painottaa turvapaikanhakijoiden kotouttamisen tehostamista sekä työnteon helpottamista karenssiaikaa lyhentämällä.

– Onhan se nyt tylsääkin makuuttaa aikuisia terveitä ihmisiä vastaanottokeskusten patjoilla, Hassi pohtii.

Turvapaikanhakijoita tulisi Satu Hassin mielestä organisoida vähintään vapaaehtoistöihin. Hän uskoo, että tätä kautta turvapaikanhakijat tulisivat näin lähemmäksi suomalaista yhteiskuntaa ja tutustuisivat paremmin kantaväestöön.