1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekotalo on Helsingissä yhä harvinaisuus, samoin sellaisen ostaja

Vain muutamat talot ovat yltäneet parhaaseen A-luokkaan uudella energiatehokkuusasteikolla. Helsingin Honkasuolle nousee tulevana vuonna neljä A-luokan omakotitaloa.

Energiatehokas talo voisi näyttää vaikka tältä. Kuva: Oy Timber Frame LTD / Uudenmaan rakennustekniikka Oy

Helsinkiläiselle Honkasuon asuinaluelle nousee jotakin lähes ennennäkemätöntä Helsingissä. Nimittäin taloja, jotka kuuluvat parhaaseen A-energialuokkaan.

– Ei siinä varsinaisesti vaikeuksia ole minkäänlaisia. Mutta tietenkin se vaatii vähän enemmän. Rakennuskustannuksia tulee lisää, vähän monimutkaisempaa tekniikkaa ja kyllähän se vaatii huolellista rakentamista, sanoo Uudenmaan rakennustekniikka Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Hippeläinen.

Viime vuonna Helsingissä myönnettiin rakennusluvat kahdellesadalle omakotitalolle. Näistä vain kaksi sai A-luokan leiman. Ostajiakaan ei toistaiseksi ole ollut ruuhkaksi asti, Hippeläinen myöntää.

– Sanotaanko näin, että ostajien löytäminen ei ehkä ole helppoakaan, mutta ostajakunta varmasti laajenee tulevaisuudessa. Ja varsinkin omakotitaloissa ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota myös siihen, miten sitä lämmitetään. Onko lämmitys ekologista ja ihan kylmästi paljonko se kuluttaa euroja vuositasolla, Hippeläinen arvioi.

Isommissa taloissa vielä huonommat energialuokat

Kuva: Yle

Isommat asuinrakennukset näyttävät energialuokituksen perustella melkeinpä tuhlareilta. Alin hyväksyttävä, eli C-luokka on valttia niin alle kuuden asunnon rakennuksissa kuin kerrostaloissakin.

Rakennusvalvontavirasto ei osoita suurrakentajia sormella, sillä vaatimukset kasvavat koon mukana.

– Asuinkerrostalossa B-luokka on mahdollinen, mutta A-luokka edellyttä aika paljon omaa energiantuotantoa tai jotakin todella innovatiivista energiatehokkuudessa tai energiantuotannossa, sanoo arkkitehti Pirjo Pekkarinen-Kanerva Helsingin rakennusvalvontavirastosta.

Tulevaisuudessa määräykset pakottavat kerrostalotkin lähes nollaenergiataloiksi.

– Tarkoitus ei ole tehdä avaruusaluksia tulevaisuudessakaan rakentamisesta vaan tarkastella enemmän kokonaisuuksia. Mahdollistetaan se, että energiaa voisi myös tuottaa siinä rakennuksessa tai korttelitasolla, Pekkarinen-Kanerva sanoo.

Alea energiatehoista

Helsinki kannustaa rakentajia lupa-asioiden hoitoon ja energiatehokkuuteen loppuvuoden ajan alennuskampanjalla (siirryt toiseen palveluun). Pientalon rakentamista ja laajentamista koskeville luville, jotka haetaan lokakuun ja tammikuun lopun välisenä aikana on tarjolla viidenneksen huojennus hintaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 200 neliön pientalolle vajaan 400 euron säästöä.

Matalaenergiatalona toteutettavan pientalon lupamaksua alennetaan vielä toiset 20 prosenttia, jos talon lämpöhäviötä estetään tehokkaasti.