Tero Saarisen miestanssiteos sai ikäsuosituksen Moskovassa – suomalaiset ehtivät jo pelätä joutuneensa ”homopropaganda”-lain kohteeksi

Tero Saarisen kahdeksalle miehelle tehty tanssiteos sai Moskovassa ikäsuosituksen yli 18-vuotiaille.

Tero Saarisen tanssiteos Morphed sai Moskovassa ikäsuosituksen yli 18-vuotiaille. Kuva: Günther Gröger

Koreografi Tero Saarisen kahdeksalle miestanssijalle tekemä tanssiteos Morphed on saanut Moskovassa ikäsuosituksen. Teosta suositellaan vain yli 18-vuotiaille.

Morphed on tiistaina ensi-illassa moskovalaisella Territory-nykytaidefestivaalilla.

Moskovasta tavoitettu Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iris Autio kertoo, että ryhmässä ehdittiin jo pelätä, että ikäsuositus liittyy Venäjän lakiin ”homopropagandan” levittämisestä, mutta tanssialan venäläisten kollegojen mukaan kyse on muusta.

Venäjällä on tapana ilmoittaa ikäsuosituksilla siitä, ettei teos sovi välttämättä koko perheelle. Esityksiin saa kuitenkin tulla myös lasten kanssa.

Saarisen Morphed käsittelee mieskuvan moninaisuutta ja miesten välisiä moninaisia jännitteitä. Siinä Teemu Muurimäen pukuihin sonnustautuneet tanssijat liikkuvat orgaanisena ryhmänä, jonka jäsenet paljastuvat teoksen edetessä yksilöiksi. Lopussa ryhmä esiintyy ilman paitoja.

Esa-Pekka Salosen musiikkiin tehty tanssiteos sai kantaesityksensä Helsingin juhlaviikoilla viime vuonna.

Moskovassa loppuunmyyty Morphed on Territory-festivaalin pääesitys.

Saarisen lisäksi vain ranskalaisen koreografin Rachid Ouramdanen teos Tenir le temps on saanut festivaalilla ikäsuosituksen 18+. Teoksen esittää The Theatre Ballet Moscow’n nykytanssiryhmä.

Monikulttuurinen Territory-festivaali on perustettu vuonna 2006.