Koulukodissa palaillaan arkeen työntekijän surman jälkeen – tragedia herätti koko lastensuojelualan

Elämä Muhoksella toimivassa koulukodissa alkaa löytää normaaleja uomiaan kesällä tapahtuneen verityön jälkeen. Pohjola-kotiin kuuluvan perhekoti Metsolan työntekijä surmattiin perhekodissa heinäkuussa. Tapahtuma on herättänyt laajaa keskustelua koko lastensuojelualalla.

Kotimaa
Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi.
Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi.Laura Tolonen / Yle

Heinäkuun viimeinen viikonloppu Muhoksella sijaitsevassa perhekoti Metsolassa sai traagisen käänteen, kun perhekodin työntekijä surmattiin. Poliisi vangitsi murhasta epäiltynä kaksi 17-vuotiasta perhekodin miespuolista asukasta.

Pohjola-kodin johtaja, Kati Lehtola kertoo, että tapahtumat järkyttivät koko perhekotia pyörittävän Pohjola-kodin työntekijöitä ja nuoria.

On jotenkin lohdullista huomata, että tästä ollaan päästy näinkin hyvin eteenpäin.

Kati Lehtola

– Kyllä se oli meille kaikille erittäin suuri järkytys. Viimeiset kaksi kuukautta olemme tehneet kovasti töitä, että olemme päässeet palaamaan takaisin arkeen.

Rutiinit ja tuttu päiväjärjestys ovat auttaneet niin nuoria kuin työntekijöitäkin.

– Koulut on alkaneet, nuoret käyvät koulua säännöllisesti ja harrastukset jatkuvat. On jotenkin lohdullista huomata, että tästä ollaan päästy näinkin hyvin eteenpäin, Lehtola sanoo.

Tapahtunutta on käsitelty nuorten kanssa rohkaisemalla heitä puhumaan asiasta. Sekä työntekijät että nuoret ovat saaneet ammattiapua ulkopuoliselta kriisiryhmältä. Kriisityö jatkuu edelleen.

"Kenenkään ei tarvitse olla yksin"

Lehtola kertoo, ettei Pohjola-kodissa ole tehty tapahtuneen johdosta suuria muutoksia toimintatapoihin. Turvallisuusasioita mietitään nyt kuitenkin entistä tarkemmin.

– Turvallisuuskysymykset ovat asia, jonka kanssa olemme tottuneet elämään, koska tiedämme, että tässä työssä voi tulla vastaan monenlaisia asioita, Lehtola toteaa.

Turvallisuuskysymykset ovat asia, jonka kanssa olemme tottuneet elämään, koska tiedämme, että tässä työssä voi tulla vastaan monenlaisia asioita.

Kati Lehtola

– Siitä huolimatta tapahtuma yllätti rajuudessaan ja kovuudessaan.

Lehtola kertoo, että työntekijöitä on muistutettu siitä, että nuoriin tai työntekijöiden omaan turvallisuuteen liittyviä huolenaiheita tuotaisiin enemmän esille.

– Jos työntekijä tuntee, ettei hän halua työskennellä yksin missään vaiheessa, pyydämme sitten lisää henkilökuntaa. Yksin ei tarvitse olla, Lehtola painottaa.

Lastensuojelun resurssit puhututtavat

Pohjola-kodin johtaja Kati Lehtola kertoo, että surmatyö on herättänyt keskustelua laajasti koko lastensuojelun kentällä.

– Olemme saaneet paljon kommentteja siitä, että tämä olisi voinut tapahtua missä vain. Nyt mietitään sitä, onko meillä resursseja hoitaa tämän tyyppisiä lapsia ja onko tämänhetkinen lastensuojelulaki sellainen, että se mahdollistaa sen, että lapsille saadaan oikeanlaista hoitoa, Lehtola kertoo.

– Tietenkin mietitään myös sitä, ratkaiseeko raha sen, että lapsi saa asianmukaista hoitoa.

Olemme saaneet paljon kommentteja siitä, että tämä olisi voinut tapahtua missä vain.

Kati Lehtola

Lehtolan mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, aiheuttaako Muhoksella perhekodissa tapahtunut surma muutoksia esimerkiksi lastensuojelulakiin.

– Uskon, että tästä aiheesta käydään vielä laajempaa keskustelua, Lehtola sanoo.

Poliisin osalta perhekodissa tapahtuneen surmatyön esitutkinta on loppuvaiheessa ja juttu siirtyy syyttäjälle lähiaikoina. Muhoksella kriisityötä jatketaan niin kauan kuin sille on tarvetta.

– Pahin vaihe on nyt takana, mutta tämän asian kanssa me joudumme täällä elämään tästä eteenpäin. Me uskomme kuitenkin tulevaisuuteen ja työhömme edelleen ja siihen, että me pystymme auttamaan näitä meidän nuoria elämässä eteenpäin, Pohjola-kodin johtaja Kati Lehtola sanoo.