Henning Mankell osasi odottaa kuolemaa

Ruotsalainen kirjailija, teatteriohjaaja, yhteiskunnallinen aktivisti, tuottaja ja dramaturgi; muun muassa kaikkea tätä oli Henning Mankell. Kansankodin pimeitä nurkkia Wallander-rikosromaaneissaan kolunnut Mankell kuoli syöpään maanantain vastaisena yönä. Kirjallinen perintö kuitenkin elää: Mankellin teoksia on myyty yli 35 miljoonaa ja niitä on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle.

Kirjailija Henning Mankell. Kuva on otettu marraskuussa 2013. Kuva: Inga Kjer / EPA

Nyt syöpään sairastuttuani tajuan, miltä tuntuu olla eksyksissä. Olen labyrintissa, jossa ei ole ovea sisään eikä ulos. Vakavasti sairastuminen tarkoittaa, että on eksyksissä omassa ruumiissaan. Tapahtuu jotain, mitä ei voi itse kontrolloida.

Näin kirjoitti Henning Mankell viimeiseksi jääneessä teoksessaan, esseekokoelmassa Juoksuhiekkaa. Mankell sai syöpädiagnoosin viime vuoden tammikuussa; niskakipu osoittautui etäpesäkkeitä lähettäneeksi keuhkosyöväksi. Sairauden hän otti haltuun sanalla. Juoksuhiekkaa oli rönsyilevä testamentti, enemmän henkinen perintö kuin päiväkirja taudin etenemisestä.

Viimeiseksi romaaniksi jäi tänä vuonna suomennettu rikosromaani _Ruotsalaiset saappaat. _Otavan kustannusjohtajaMinna Castrén muistuttaa, että vaikka Mankell tunnetaan etenkin dekkaristina, joka käynnisti koko pohjoismaisen dekkarin valtaisan nosteen, hänen laaja tuotantonsa kattaa teoksia lastenkirjoista lähtien.

– Hänen tuotantonsa on uskomattoman laaja ja monipuolinen; hänellä oli kyky kertoa tarinoita, jotka koskettivat ihmisiä ympäri maailmaa. Hän kuvasi yhtä lailla bergmanilaiseen tyyliin nykypäivän ihmiskohtaloita, kuin sydämeenkäyvästi lasten elämää Afrikassa.

Ajatuksen omasta kuolemastaan Mankell oli sanonut käsitelleensä jo kauan ennen syöpään sairastumistaan. Hän kertoi useissa haastatteluissa, ettei pelkää kuolemaa, sillä on elänyt pidempään kuin useimmat.

**Ja varsin vaiheikkaasti hän elikin. **Nuori vasemmistoradikaali jätti koulun jo teini-iässä ja lähti merille, ja matkusti sitten maailmalla milloin rakkauden, milloin muiden seikkailujen perässä. Suurin elämänmuutos sai alkunsa, kun Mankell 42 vuotta sitten nousi ensimmäistä kertaa koneesta Afrikassa.

Sen jälkeen hän eli elämäänsä omien sanojensa mukaan toinen jalka lumessa, toinen hiekassa. Ensimmäinen Afrikan-koti oli Sambiassa, mutta varsinaiset juuret Mankell kasvatti Mosambikiin. Se oli 70-luvulta lähtien hänen toinen kotinsa. Mankell työskenteli Mosambikissa muun muassa Teatro Avenidan johtajana Maputossa. Hän on kuvaillut teatterin olevan ensimmäinen rakkautensa; se rakkaus myös kesti loppuun asti.

**Afrikassa **otti ensiaskeleensa myös Mankellin parhaiten tunnettu ja luultavasti rakastetuin hahmo: ruotsalaisen pikkukaupungin poliisi Kurt Wallander. Ensimmäisestä kirjasta sukeutui rikosromaanien sarja, jossa Mankell peilasi pohjoisen kotimaansa yhteiskunnallisia ongelmia. Wallanderin siivittämistä kansansuosioon joudutti yli 30-osainen elokuvasarja, josta tehtiin myös brittiversio.

Mankell oli koko elämänsä ajan yhteiskunnallinen vaikuttaja myös kirjallisen tuotantonsa ulkopuolella. Hänen ajatteluaan ohjasi vahva oikeudenmukaisuuden vaatimus, vanhan koulun ylikansallisen kapitalismin vastaisuus ja syvä vastenmielisyys rasismia vastaan. Nuoruusvuosina hän toimi aktiivisesti Vietnamin sodan vastaisessa liikkeessä ja viihtyi 1970-luvun alussa Norjassa asuessaan jopa maolaisen työväenpuolueen liepeillä.

Ihmisenä häntä kuvaillaan anteliaaksi ja lämpimäksi; hän esimerkiksi lahjoitti suuren osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Suomalaiseen kustantajaan teki vaikutuksen se, miten sitoutunut Mankell oli myös yleisöönsä.

– Hän saattoi tulla Suomen-vierailulle väsyneenä ja vähän äreänäkin, mutta yleisön edessä tapahtui heti jotain maagista, hän vangitsi heidät tarinankertomisen taidoillaan, muistelee Castrén

Viime vuosina Mankellin suurimmat poliittiset intohimot liittyivät Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin, jossa hän kuvaili Israelin toimivan tismalleen samoin kuin Etelä-Afrikan apartheid-poliitikot aikanaan. Viisi vuotta sitten Mankell oli mukana avustuslaivassa, joka yritti murtautua Israelin saarron läpi Gazaan. Israelin joukot nousivat alukselle, surmasivat yhdeksän mielenosoittajaa ja passittivat kuuluisan kirjailijan Ruotsiin.

Mankellin neljästä puolisosta viimeinen oli Eva Bergman, Ingmar Bergmanin tytär. Mankellilla on yksi aikuinen lapsi. Seitsemän vuoden takaisessa haastattelussa tuolloin 60-vuotias kirjailija totesi, että paras määritelmä rakkaudelle on se, että olet juuri sen henkilön kanssa, jonka haluat pitelevän kättäsi, kun kuolet.