1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosaaren satamassa syttyi oikeusriita

Helsingin Satama ja satamaoperaattori Finnsteve selvittelevät käräjillä, voiko satama määrätä Finnsteven pois käyttämältään alueelta ja rengiksi kolmannelle osapuolelle.

talous
Vuosaaren satama.
Vuosaaren satama.Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin Satama hakee Helsingin käräjäoikeudelta lupaa tyhjentää Finnsteven käyttämä alue Vuosaaressa. Helsingin Satama haluaisi oikeuden päätöksellä myös velvoittaa Finnsteven palvelemaan omistamillaan kahdella nosturilla kolmatta tahoa, jonka Helsingin Satama osoittaisi.

Asiasta tiedotti maanantaina Finnsteven emoyhtiö Finnlines, jonka mielestä Helsingin Satama on oikeusteitse viemässä siltä kaikkein tärkeimmät toimintahehtaarit.

Helsingin Satama katsoo, että operaattoreiden kanssa tehdyissä sopimuksissa on mahdollisuus muuttaa alueiden käyttötarkoitusta, jos tilanne vaatii. Kuitenkin Finnsteven mielestä vaatimukset ovat perusteettomia ja voimassa olevan 20-vuotisen sopimuksen vastaisia.

Helsingin Satama ryhtyi oikeustoimiin voidaakseen järkeistää toimintaa Vuosaaressa kasvavan liikenteen tarpeisiin – nyt sataman alueita on tyhjäkäynnillä. Helsingin Satama on investoinut Vuosaareen 600 miljoonaa euroa eikä aio katsoa vajaakäyttöä sormien läpi, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

– Vuosaaren satama on ollut nyt seitsemän vuotta toiminnassa. Käytännössä siellä asiat ovat muuttuneet vuosien aikana. Koska liikennemäärät ovat olleet kasvussa ja näyttävät olevan jatkossakin, olemme tehneet uusia järjestelyjä, Kimmo Mäki kertoo.

– Näin voidaan varmistaa, että alueita ei seiso jatkossa tyhjillään. Missään tapauksessa kellekään operaattorille ei ole luovutettu yksinoikeutta näihin alueisiin.

Mäki painottaa, että neuvotteluja on käyty kaikkien satamaoperaattorien kanssa, ja kaikille taataan riittävä kapasiteetti omaan toimintaan. Finnsteven käyttämä alue Vuosaaren satamassa on kolme hehtaaria, kun järjestely koskee yhteensä 20 hehtaarin kokoista satama-aluetta.

Lue seuraavaksi