Hakaristit ja "White Power" odottivat kymmeniä turvapaikanhakijoita uudessa kodissa – monet peloissaan

Turvapaikanhakijat muuttivat uuteen vastaanottokeskukseen Kouvolassa. Kerrostalon kaikkien ulko-ovien ikkunoihin on maalattu valkoiset hakaristit.

Kotimaa
hakaristi ikkunassa
Juha Korhonen / Yle

Turvapaikanhakijat pääsivät viime viikolla muuttamaan hätämajoituksesta vastaanottokeskukseen Kouvolassa. Keskus on perustettu kerrostaloon Kuusankoskella.

– Talon lähistöllä olevien rakennusten seiniin on sprayattu hakaristejä ja erilaisia lauseita, kuten "White Power", kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Satu Kurri.

Myös kaikkiin kerrostalon ulko-ovien ikkunoihin on ilmestynyt valkoinen hakaristi. Tämä on tapahtunut aivan hiljattain, mutta naapuritalojen seiniin töhryt ilmestyivät jo jokin aika sitten.

– Se tapahtui jo ennen kuin asukkaat muuttivat sisään. Sen jälkeen kun tuli tieto, että vastaanottokeskus perustetaan sinne, Kurri toteaa.

"Ei tunnu kivalta"

Teksteistä on puhuttu turvapaikanhakijoiden kanssa, samoin kuin parin viikon takaisesta polttopulloiskusta.

– Olemme kertoneet, että osa suomalaisita haluaa osoittaa mielipiteensä tällä tavalla ja painottaneet että kaikki suomalaiset eivät ole tätä mieltä.

Töhryt ovat herättäneet turvapaikanhakijoissa erilaisia tunteita.

– Ei se heistä kivalta tunnu. Miehet eivät hetkahda, kun he ovat olleet sotatantereella ja kokeneet niin paljon. Naiset ja lapset tietysti pelkäävät.

Rikosilmoitus harkinnassa

Sotkuja ei ole vielä maalattu yli. Sekä talon omistava Kouvolan Asunnot että Kurri miettivät rikosilmoituksen tekemistä.

– Nämä muutamat lauseet ovat jo sellaisia, että rikosilmoitus pitäisi tehdä.

Tällä hetkellä vastaanottokeskuksen ympäristöön on palkattu vartijoita. Kurrin mielestä turvapaikanhakijoiden tuloa vastustavien ei kannattaisi osoittaa mieltään näin.

– On aivan hullua, että he syyttävät turvapaikanhakijoita verorahojen käytöstä. Minun mielestäni se on verorahojen väärinkäyttöä, että joudutaan palkkaamaan vartijoita ja maksamaan heille isoja summia, kun tällaista tapahtuu.