Tunnistamaton Mig-hävittäjä häiritsi turkkilaisia hävittäjiä

Lauantaina venäläinen hävittäjä loukkasi Turkin ilmatilaa Syyrian rajalla. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi, että Turkilla on selkeät menettelytavat ilmatilan loukkausten hoitamiseen, riippumatta siitä, minkä maalainen kone on kyseessä. Nimettömänä uutistoimisto AFP:lle puhunut yhdysvaltalainen puolustusviranomainen epäili kuitenkin maanantaina, että Venäjän tekemä ilmatilan loukkaus ei ollut vahinko.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu. Kuva: EPA

Turkin armeijan mukaan Mig-29-hävittäjä ahdisteli kahta turkkilaista F-16-hävittäjää Syyrian rajan läheisyydessä sunnuntaina. Turkin mukaan Mig-hävittäjän kansallisuutta ei tunnistettu.

Armeija sanoi maanantaina, että tapaus sattui kymmenen turkkilaisen F-16-hävittäjän ollessa partioimassa Turkin ja Syyrian välisellä rajalla. Mig-hävittäjä lukitsi tutkansa kahteen turkkilaiseen hävittäjään, ja tapaus kesti vähän alle kuusi minuuttia.

Joidenkin tietojen mukaan Venäjällä olisi Syyriassa kuusi Mig-29-hävittäjää. Myös Syyrian ilmavoimilla on ilmeisesti yhä käytössään Mig-29-hävittäjiä.

Lauantaina turkkilaiset hävittäjät lensivät Turkin ilmatilaa loukannutta venäläistä hävittäjää vastaan ja pakottivat sen kääntymään takaisin Syyriaan.

Tapauksen johdosta Turkki kutsui Venäjän Turkin-lähettilään kuultavaksi ja protestoi ilmatilan loukkausta. Turkki vaati, että vastaavaa ei saa tapahtua enää uudelleen. Turkki varoitti, että se pitää jatkossa Venäjää vastuullisena "mistä tahansa epämieluisasta välikohtauksesta".

Turkin ulkoministeri Feridun Sinirlioglu toisti saman viestin Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville keskustellessaan tämän kanssa puhelimessa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö sanoi maanantaina, että se keskustelee Turkin kanssa venäläiskoneen tekemän ilmatilan loukkauksen vuoksi. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi maanantaina, että Venäjän tekemää ilmatilan loukkausta ei voi hyväksyä. Hän sanoi kutsuvansa liittouman jäsenvaltiot hätäkokoukseen keskustelemaan yhden jäsenmaan – Turkin – lähialueella meneillään olevasta kriisistä.

Turkilla selkeät menettelytavat ilmatilan loukkauksiin

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi maanantaina, että Venäjä oli kuvaillut ilmatilan loukkausta erehdykseksi. Nimettömänä uutistoimisto AFP:lle puhunut yhdysvaltalainen puolustusviranomainen epäili kuitenkin maanantaina, että Venäjän tekemä ilmatilan loukkaus ei ollut vahinko.

Davutoglu sanoi myös, että Turkilla on selkeät menettelytavat ilmatilan loukkausten varalta riippumatta siitä, minkä maalainen kyseessä oleva lentokone on. Hän sanoi, että mahdollisiin loukkauksiin vastataan sotilaallisesti.

Davutoglu sanoi, että Venäjän sekaantuminen Syyrian konfliktiin johtaa sen syvenemiseen. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina, että Venäjän ilmaiskuja ei voi hyväksyä ja että ne ovat vakava virhe ja ne voisivat johtaa Venäjän vieraantumiseen alueen valtioiden keskuudessa.

Davutoglu vähätteli kuitenkin ajatusta Syyrian ja Venäjän välisestä kriisistä.

Venäjä sanoi maanantaina iskeneensä yhdeksään kohteeseen Syyriassa viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjä tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa, kun taas Turkki on vaatinut hänen syrjäyttämistään.

Viime viikolla Turkki ja Yhdysvaltain johtama Isisiä pommittava liittouma julkaisivat yhteisen julkilausuman, jossa ne vaativat Venäjää lopettamaan iskut Syyrian oppositiota vastaan ja keskittymään taistelemaan Isisiä vastaan.