1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tynkkynen: Perussuomalaisilla ei ole enää kovin montaa takkia käännettävänä

Varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen mukaan perussuomalaisten johto on erkaantunut maahanmuuttokysymyksissä puolueen kenttäväen mielipiteistä. Soinin tyrmäys erilliselle yhteiskokoukselle ei yllättänyt, ja Tynkkynen kerää nyt nimilistaa painostamaan puoluejohtoa: "Tarvitaan kurinpalautus. Kentällä on hätä."

politiikka
Sebastian Tynkkynen
Sebastian TynkkynenYle

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kerää allekirjoituksia puolueen jäseniltä kiinnittääkseen puolueen johdon huomion kentän tyytymättömyyteen hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Nettivetoomuksessa vaaditaan yhteiskokousta, jossa äänestettäisiin puolueen jatkosta hallituksessa.

– Tarvitaan valtava paine, jotta puoluejohto ymmärtää mikä tilanne kentällä, mitä siellä ajatellaan. Siellä on hätä. Ei ole hirveän montaa takkia, jotka voidaan enää kääntää, hän sanoo.

Puheenjohtaja Timo Soinin tyrmäys ehdotukselle ylimääräisestä yhteiskokouksesta ei yllättänyt, sillä tyytymättömyydestä oli yritetty puhua jo aikaisemmin.

– Ei ollut yllätys. Tätä pyrittiiin edistämään sisäisesti ja huomattiin että seinä tuli vastaan.

Tynkkynen oli varoittanut puoluejohtoa ulostulostaan etukäteen. Kentällä tuki tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta on Tynkkysen mukaan laajaa, mutta eduskuntaryhmän jäsenet eivät halua tukea Tynkkysen avausta julkisesti. Vaikka Tynkkynen viittaa kansanedustajien tukeen, heistä Tynkkysen taakse on asettunut vain Vesa-Matti Saarakkala.

Hän arvioi, ettei perussuomalaisten politiikka ole noudattanut maahanmuuttokysymyksissä hallitusohjelmaa esimerkiksi äänestyksessä EU:n pakolaiskiintiöistä.

– Vakavimmat rikkomukset ovat maahanmuuttoon liennytykset: ensin otettiin 800 turvapaikanhakijaa taakanjakomekanismin kautta, sitten 2 400. Nyt sisäministeriön mukaan Suomeen on tulossa 50 000 turvapaikanhakijaa, emmekä ole valmiita tekemään niitä toimia, millä voisimme saada maahanmuuton hallintaan eli sulkemaan turvapaikanhakijoilta Ruotsin vastaista rajaa, hän kuvailee.

Jos hallitusohjelmassa pysyminen ei ole perussuomalaisille mahdollista, Tynkkysen mukaan oikea paikka olisi kerätä oppositiossa lisää vipuvoimaa ja uskallusta toteuttaa lupauksensa olla vaihtoehto muille puolueille.

–Nyt hallituksessa annetaan liian helposti periksi. Tarvitaan kurinpalautus.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho keskustelevat aiheesta tänään A-studiossa, TV1 klo 21.00.

Lue seuraavaksi