Miksi linnut eivät lennä jonossa vaan aurassa?

Lintujen auramuodostelma on hyvin vakaa ja lintujen välimatkat eivät juurikaan muutu. Syitä aurassa lentämiseen löytyy useita aina energiatehokkuudesta lähtien.

luonto
Lintuaura.
Kalevi Rytkölä / Yle

Linnut eivät aurassa hyödy ilmanvastuksen vähenemisestä, vaan edellisen linnun siivenkärjen kohdalta nousevasta jättöpyörteestä, kuvailee eläinfysiologian professori Esa Hohtola.

– Pyörre nostaa takaviistossa seuraavaa lintua ylöspäin, mutta vain aivan edellisen linnun lähellä. Siksi auramuodostelma on hyvin vakaa ja lintujen välimatkat eivät juuri muutu. Suoraan siiven takana pyörre vetää alaspäin, siksi linnut eivät yleensä lennä jonossa. Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi pelikaanien syke on alhaisempi, kun ne lentävät aurassa. Tämä osoittaa, että auramuodostelma säästää energiaa.

– Vain suhteelliset isot linnut lentävät auroissa. Harmaalokit ovat niistä ehkä pienimpiä. Tämä käyttäytymispiirre on syntynyt lajin evoluution kuluessa ja on siten synnynnäinen ominaisuus.

Aina välillä aura hajoaa esimerkiksi kurkiparven ottaessa kaarrellen korkeutta. Uuden auran muodostuessa myös johtaja yleensä vaihtuu. Sitä, miten uusi vetäjä valikoituu, ei ole tutkittu.

– Hanhilla tosin vanhin naaras on parven johtaja ja saattaa myös enimmäkseen olla auran kärjessä, sanoo Hohtola.

Linnut kommunikoivat myös muuttoaurassa

Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Petteri Lehikoisen mukaan Pohjois-Amerikassa on tutkittu lintuauroja lentämällä lentokoneilla niiden vieressä.

Laulujoutsenia järvessä.
Linnut eivät jätä ketään jälkeen, vaan palaavat hakemaan levähdyspaikalle jääneet parven jäsenet.Raine Martikainen / Yle

– Niissäkään ei tosin ole pystytty mittaamaan lintujen fysiologisia ominaisuuksia. Mutta karkeasti ajatellen voidaan sanoa, että isoissa parvissa se vanhin on vetäjä. Täällä meillä joutsenparvissa se ainakin näkyy siinä, että valkoiset linnut ovat keulilla ja niitä seuraa yhdestä seitsemään väriltään harmaan ruskeaa nuorempaa lintua.

– Linnuilla on myös joku kommunikaatio muutonkin aikana, sillä joskus on voinut nähdä kuinka parven häntä haluaa jäädä levähdyspaikalle. Silloin niillä on päällä valtava kaakatus. Muu parvi jatkaa matkaa, mutta kääntyy kuitenkin vähän ajan päästä takaisin ja laskeutuu muiden luokse. Kait ne linnut ajattelevat, että kaveri ei saa jäädä muuttoparvesta, sanoo Lehikoinen.