1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tahkovuori

Yrittäjä päätti kumota luonnonvoimat: Uusi keskus toisi Tahkolle bikini- ja hiihtokelit vuoden ympäri

Tahkon matkailun ideanikkari Matti Kuosmanen neuvottelee rahoitusta hankkeelle, joka olisi toteutuessaan yksi kunnianhimoisimmista hiihtokeskukseen koskaan tehdyistä rakennushankkeista.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Tahkolle suunnitellaan yhtä matkailukeskuksen historian suurimmista investoinneista.

Aikaisemmin muun muassa Tahkon lentomäkihankkeesta tunnetuksi tullut Matti Kuosmanen etsii rahoittajia mukaan hankkeeseen, jonka kokoluokka on 150 miljoonaa euroa.

"Tahko365:ksi" ristityn idean ytimessä on katettu tropiikkimaailma, jossa olisi ympäri vuoden 26 asteen lämpötila. Sen pariksi rakennettaisiin ympärivuotinen lumitilanteesta riippumaton talvimaailma. Sen yhteyteen Kuosmanen suunnittelee maailman pisintä, yli 1 200-metristä sisälaskettelurinnettä.

– Kun on oltu rinteessä päivä niin ei muuta kuin bikinit päälle, Kuosmanen visioi.

Kuosmanen sanoo, että hänen suunnittelemansa kaltainen Tropic Island on jo toiminnassa Berliinin eteläpuolella. Dubaissa puolestaan on lasketteluhalli. Niiden yhdistelmä olisi kuitenkin Kuosmasen tietojen perusteella ensimmäinen laatuaan maailmassa.

– Kylmästä tilasta pumpataan lämmin ilma lämpimään tilaan ja päinvastoin. Kombinaatio pystytään energiateknisesti ratkaisemaan ja jos rahat saadaan kasaan, voidaan kuokka iskeä maahan, Kuosmanen sanoo.

Suomen korkein hotelli ja junaputki

Ja jotta Kuosmasen idea ei kuulostaisi vaatimattomalta, keskukseen tulisi "johtotähdeksi" Suomen korkein hotelli. 100-metrisen ja 28-kerroksisen majoituskeskuksen yhteydessä toimisi pelimaailma tai kasino.

Lisäksi keskuksesta alkaisi hiihtoputki, joka jatkuisi talvisin metsälatuna. Kuosmanen haluaisi Tahkolle myös junayhteyden, jolloin hiihtoputki toimisi junatunnelina.

Kaikki palikat ovat jo olemassa, ja sen vuoksi tämä pystytään toteuttamaan.

Matti Kuosmanen

Ideanikkarin mukaan "50–60 ihmistä" tietää suunnitelmasta ennalta, ja kaikki ovat sanoneet pitävänsä ideaa hyvänä. Mahdollisia rahoittajia Kuosmanen ei halua vielä mainita nimeltä.

– Rahoittajilta on tullut viestiä, että rahaa on, mutta hyviä ideoita vähemmän. Uskon, että tämä pystyy Suomen mittakaavassa mullistamaan ajattelun.

Kuosmasen suurhanke sijoittuisi Kuopion Tahkolle, keskusvaraamon välittömään läheisyyteen.

Kuosmanen torjuu vertailun Tahkon korottamiseen

Insinööritaustaisen Kuosmasen mahtipontinen idea on hyvin looginen siinä mielessä, että juuri ympärivuotisuus on ollut Tahkon matkailukeskuksen suurin haaste sen lähes 50-vuotisen historian aikana. Kesäkauden vetovoimaa on pyritty historian saatossa ratkaisemaan monin tavoin. Siinä kenties parhaiten onnistuttiin rakentamalle Tahkolle kaksi uutta golfrataa 2000-luvulla.

Kuosmanen perusti Tahkolle 1990-luvulla keskusvaraamon Tahkocomin. Lisäksi hän on perustanut keskukseen Tahko24h-kiinteistöpalvelun. Sittemmin hän on tullut tunnetuksi hautautuneen lentomäkihankkeen puuhamiehenä. Mediassa hän on ollut esillä myös sen vuoksi, että hän asuu perheineen Nilsiän vesitornissa. Myös kesän ja lumen yhdistäminen on ollut hänellä suunnitelmissa aikaisemmin.

Rahoittajilta on tullut viestiä, että rahaa on, mutta hyviä ideoita vähemmän.

Matti Kuosmanen

Tänään julkistettava Tahko365-suunnitelma rinnastuu varmasti monen epäilijän mielessä toiseen matkailukeskuksen suurhankkeeseen, Tahkon korottamiseen. Siinä ajatuksena oli rakentaa valtava tekomäki Siilinjärven apatiittikaivoksen ylijäämämassoista.

Kuosmanen sanoo oman suunnitelmansa olevan "aivan eri mittakaavassa" Tahkon korottamisen kanssa ja sen vuoksi myös realistisempi.

– Se oli todella iso hanke ja isoimmiksi ongelmiksi tulivat ympäristöongelmat. Nyt kaikki palikat ovat jo olemassa, ja sen vuoksi tämä pystytään toteuttamaan. Jos minusta on kiinni, niin täällä otetaan aurinkoa ja käydään laskettelemassa jo keväällä 2017, Kuosmanen vannoo.