1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähkökatko keskeytti näyttelyn avajaiset – Serlachius-museoissa mietitään varavoimalan rakentamista

Mäntässä Serlachius-museoiden uusimman näyttelyn avajaiset jouduttiin keskeyttämään perjantaina, kun Valio-myrsky katkaisi taidemuseo Göstasta sähköt. Yksi ratkaisu sähköongelmiin olisi varavoimalan rakentaminen.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Serlachius-museoissa mietitään syksyn aikana suunnitelmaa sähkökatkojen varalle. Yksi vaihtoehto on varavoimalan rakentaminen Mänttä-Vilppulaan.

Taidemuseo Göstan Anselm Kiefer -näyttelyn avajaiset keskeytyivät, kun Valio-myrsky katkaisi museosta sähköt perjantai-iltana kolmeksi tunniksi. Avajaisten kutsuvieraat pääsivät tutustumaan näyttelyyn vasta lauantaiaamuna.

Varavoimalan rakentaminen maksaisi kymmeniä tuhansia euroja, jos se pyörittäisi kaikkia museoiden sähköisiä toimintoja.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön talousjohtajan Juha Roposen mukaan varavoimalasta on keskusteltu jo museoiden rakennusvaiheessa. Ajastuksesta kuitenkin luovuttiin voimalan kustannusten takia.

– Sähkökatko juuri avajaisten aikaan on äärimmäisen harvinaista. Perjantai osoitti, että kaikkeen kannattaa varautua, toteaa Roponen.

Suunnitelma sähkökatkojen varalta syksyn aikana

Gösta Serlachiusken taidesäätiön hallituksessa pohditaan syksyn aikana, miten sähkökatkoihin varaudutaan tästä eteenpäin.

Roposen mukaan on mahdollista, että varavoimala pyörittäisi esimerkiksi ilmastointia ja valaistusta, mutta ei tilojen kosteutusta ja ilmastointia. Näin näyttelyt voitaisiin pitää auki myös sähkökatkojen aikana, mutta voimalan rakentaminen ei tulisi niin kalliiksi.

Toinen, edullisempi vaihtoehto on hankkia museoihin esimerkiksi lisävalaistuslaitteita.