Hiihtokausi alkaa maakunnassa kuukauden kuluttua

Imatran kaupunki tekee valmisteluja kuukauden kuluttua avautuvaa ensilumenlatua varten. Lappeenrannan kaupunki puolestaan kunnostaa jo luonnonlumilatujen pohjia.

lumi
Latupohjaa siistitään traktorin perässä vedettävällä koneella.
Yle

Etelä-Karjalan pohjoisosa sai hentoisen lumipeitteen tiistaina, mutta Lappeenrannan seudulla lumesta ei ole vielä aavistustakaan. Kaupungin hiihtolatujen pohjilla on kuitenkin jo aloitettu kunnostustyöt tulevaa talvea varten.

Liikuntapaikkojen kunnossapitäjät aloittivat työt hyvissä ajoin, jotta ne varmasti valmistuvat ajoissa muiden töiden lomassa.

– On kaukaloiden pystytystä ja muun muassa latupohjat pitää käydä vielä jalkaisin läpi, selostaa vastaava liikuntapaikkojen hoitaja Jouko Miettinen.

Ensiksi Miettinen kuitenkin katkoo muiden työntekijöiden kanssa latupohjille ja niiden reunoille kasvanutta horsmaa, pajua ja muuta kasvillisuutta traktorin perässä vedettävällä koneella.

– Heinä kaatuu lumen alla, mutta horsmassa ja pajussa on niin vahvat varret, etteivät ne taivu lumen alla, Miettinen taustoittaa töiden syytä.

Vuosittain tehtävä urakka

Koneella latupohjia kunnostetaan noin kahden viikon ajan. Sen jälkeen alkaa käsipelillä tekeminen.

Valio-myrskyn kaatamia puita kuntoradalla Lappeenrannan Rauhassa.
Valio-myrsky oli kaatanut puita latupohjan päälle Lappeenrannan Rauhassa.Yle

– Siistimme puiden ja valaisinpylväiden ympäristöjä. Siinä menee useampi viikko, Miettinen kertoo.

Raivaustyö pitää tehdä vuosittain.

– Horsma ja paju kasvavat vuodessa noin 20 senttiä, Miettinen havainnollistaa.

Tiistaina latupohjaa oli tarkoitus kunnostaa Rauhassa Lappeenrannan ja Imatran rajalla, mutta perjantain ja lauantain välisenä yönä tuhojaan tehnyt Valio-myrsky oli päättänyt toisin. Kuntoradalle oli kaatunut paljon puita. Paikalle on jo tilattu raivaajat.

Imatralla kuukausi hiihtokauteen

Imatran Ukonniemessä odotetaan tällä viikolla lisää asfalttipintaa rullahiihtoradalle. Rataa käytetään myös ensilumenladun pohjana.

– En tiedä vielä, onko se vahvempi vai heikompi kuin maapohja, naurahtaa liikuntapaikkamestari Urpo Tiainen.

Ensilumenlatu avautuu Imatralla näillä näkymin 6. marraskuuta. Pituutta on todennäköisesti saman verran kuin viime vuonna eli runsaat kaksi kilometriä.

Lumi levitetään ensilumenladulle marraskuun ensimmäisellä viikolla.