Tsipras pisti ministerinsä ruotuun – tv-esiintymiset kielletty

Kreikan hallituksella on palava kiire vaadittujen uudistusten läpiviemiseksi, sillä lainaohjelmaa valvova troikka on tulossa ensi visiitille. Lisäksi pääministeri Alexis Tsipraksen murheena on, että oikeusoppineiden mukaan talouden oikaisemisessa on unohdettu kreikkalaisten perusoikeudet.

Ulkomaat
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Kreikan parlamentissa, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa  3. lokakuuta 2015.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras Kreikan parlamentissa, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa 3. lokakuuta 2015.Louisa Gouliamaki / EPA

Kreikan uusi hallitus pääsee viimein tositoimiin. Pääministeri Alexis Tsipras esittelee Kreikan parlamentille tänään maanantaina vasemmistoliitto Syrizan ja Itsenäiset kreikkalaiset -oikeistopuolueen muodostaman hallituksen ohjelman.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkoyönä.

Uudella hallituksella on todella kiire, sillä kolmannessa lainaohjelmassa sovitut rakenneuudistukset ja säästöt olisi saatava voimaan. Lainaohjelmaa valvova troikka on tulossa ensivisiitille.

Samalla hallituksen olisi suojeltava pienituloisia ja huolehdittava kansalaisten perusoikeuksista.

Ministereiden keskityttävä töihin

Missä määrin vähävaraisten elämää voidaan helpottaa riippuu siitä, löytävätkö hallitus ja Ateenaan pian saapuva troikka yhteisymmärryksen?

Helpotuksia on vaikea saada, ellei Kreikalla ole osoittaa, miten syntyvä aukko täytetään.

Otsaryppyjä Alexis Tsiprasille aiheuttaa aikapula.

Kolmen miljardin euron lainaerästä myönnetään kaksi miljardia, kun Kreikka vie parlamentissa läpi 48 ehtoa. Niihin tarvittavien lakien säätäminen on aloitettava tällä viikolla.

Lainaerän loppuun on kytketty toinen sarja uudistuksia. Niiden on ennakoitu olevan vielä alkuosaa vaikeampia. Parlamentin on hyväksyttävä lista niistä marraskuun alkuun mennessä.

Aiemman hallituksensa virheistä oppineena pääministeri kieltääkin ministereiltään virka-ajan tuhlaamisen ylimääräiseen, esimerkiksi tv-paneeleissa väittelemiseen.

– Ette ole tehtävissänne pysyviä, Alexis Tsipras on painottanut kokoonpanolleen.

Kansainvälisen työjärjestön tuki tärkeää

Kovimmassa paineessa lienevät eläke- ja työmarkkinauudistuksista vastaavat ministeriöt.

Vakuutuskassojen tulojen lisäämiseksi Kreikka aikoo esittää keinoja, joilla kitketään pimeää työtä. Se koskettaa noin 800 000 työntekijää.

Edessä olevat haasteet huolettavat ateenalaisia.

– Syriza ilmoittaa estävänsä matalimpien eläkkeiden leikkaamisen. Jos velkojat eivät pidä hallituksen toimia taaskaan riittävinä ja Kreikka ei saa lainaeriään, nousee tuttu uhka valtion kassan ehtymisestä, eläkkeellä oleva Kostas Theodoropoulos arvelee.

Useiden oikeusoppineiden mukaan Kreikkaan viime vuosina sovellettu talouskuri on ollut demokratian ja ihmisoikeuksien vastaista.

Turvatakseen palkansaajien oikeuksia Syriza nojautuu neuvotteluissa nyt Kansainväliseen työjärjestöön ja eurooppalaiseen työmarkkina-asiantuntemukseen. Syriza pyrkii palauttamaan yleissitovat työehtosopimusneuvottelut.

Turismiin luotetaan

Kreikan parlamentti saa maanantaina käsiteltäväksi myös vuoden 2016 budjettiluonnoksen.

Arvio pohjaa kolmannen lainaohjelman rakenneuudistusten ja säästöjen toteutukseen. Esityksessä ei vielä näy kesällä voimaan astuneiden pääomarajoitusten vaikutus.

Valtiovarainministeriö on toiveikas, että talouden supistuminen jää kuluvana vuonna turismin ansiosta lopulta alle 2 prosentin ja maa pääsee kasvu-uralle kesällä 2016.

Tämä edellyttää verotulojen kasvattamista 1,5 miljardia euroa ja menojen rajoittamista muun muassa poistamalla maanviljelijöiltä verohelpotuksia.