Takakontissa piileskelleen Anton-pojan salakuljetus jälleen oikeudessa

Pienen Anton-pojan huoltajuuskiista johti aikoinaan lukuisiin oikeudenkäynteihin ja lopulta lapsen salakuljetukseen Suomesta Venäjälle ja takaisin. Maiden poliittisia suhteitakin hiertämään nousseen tapauksen käsittely ei ole vielä ohi. Tiistaina Helsingin hovioikeudessa puidaan pojan Suomeen kuljettaneen diplomaatin virkarikossyytettä.

Kotimaa
Ihmisiä oikeussalissa.
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Nykyään 12-vuotiaan Anton-pojan tapaus nousi aikoinaan laajasti otsikoihin sekä Suomessa että Venäjällä. Vanhempien välinen huoltajuustaistelu kärjistyi pojan salakuljetuksiin rajan yli, mikä johti lopulta jopa poliittisiin kiistoihin maiden välillä.

Vuosia jatkuneen jupakan läpikäyminen jatkuu edelleen. Anton-pojan Venäjältä Suomeen kuljettaneen diplomaatti Simo Pietiläisen seuraamuksien käsittely jatkuu tiistaina Helsingin hovioikeudessa.

Rangaistusta suomalaisdiplomaatille vaati Antonin äiti Rimma Salonen. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Pietiläisen vuosi sitten virkavelvollisuuden rikkomisesta 60 päiväsakkoon, joka on hänen tapauksessaan yli 4 000 euroa. Sekä Salonen että Pietiläinen valittivat asiasta hovioikeuteen.

Salonen vaatii Pietiläisen rangaistuksen lisäksi myös vahingonkorvauksia Suomen valtiolta tapauksen aiheuttamista kärsimyksistä.

Äidin mukana Venäjälle

Kaikki alkoi Paavo ja Rimma Salosen välisestä huoltajuuskiistasta vuonna 2006. Julkisuuteen tapaus nousi kuitenkin vasta vuonna 2008, kun taustaltaan vironvenäläinen äiti kuljetti pienen Anton-pojan Venäjälle, eikä enää palauttanut poikaa Suomeen.

Suomalainen isä teki asiasta rikosilmoituksen ja aloitti toimet tuolloin 6-vuotiaan poikansa takaisin saamiseksi. Rikosilmoitus Suomessa toi Paavo Saloselle väliaikaisen yksinhuoltajuuden, jonka nojalla mies lähti hakemaan poikaansa Venäjältä.

Paluu Suomeen rajan yli ei kuitenkaan onnistunut, vaikka Anton oli Suomen kansalainen. Isä ja poika käännytettiin raja-asemalla, jonka jälkeen Salonen hakeutui Suomen Pietarin-konsulaattiin, minne he jäivät odottamaan ratkaisua.

Takaisin Suomeen takakontissa

Antonin tapauksesta neuvoteltiin maiden välillä ulkoministereitä myöten, mutta tilanne näytti pitkittyvän. Lopulta Pietarin pääkonsulaatin erityisasiantuntijana toiminut diplomaatti Simo Pietiläinen teki oman ratkaisunsa. Pietiläinen salakuljetti Paavo Salosen sekä autonsa tavaratilaan piilotetun Antonin Suomeen keväällä 2009.

Antonin salakuljetus maasta nostatti suuren kohun Venäjällä, ja maa päätyi antamaan Suomelle nootin asiasta. Tapaus sai aikaan myös voimakasta keskustelua lapsikiistoista Suomen ja Venäjän välillä.

Suomen syytettiin muun muassa rikkovan kansainvälisiä sopimuksia suomalais-venäläisten perheiden huostaanotto- ja huoltajuuskiistoissa.

Isä ja poika asuvat nyt Suomessa

Korkeimpaan oikeuteen asti kivunnut huoltajuuskiista sai lopulta päätöksen vuonna 2012, kun Antonin yksinhuoltajuus myönnettiin hänen isälleen Paavo Saloselle. Isä ja poika asuvat tällä hetkellä Harjavallassa, ja Anton käy tapaamassa äitiään viikoittain.

Isä välttyi tuomiolta, mutta äiti Rimma Salonen tuomittiin salakuljetuksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Paavo Salonen on kannellut asiasta myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Salonen katsoo, että hänen ja Antonin oikeuksia on loukattu useasti vuosia kestäneen huoltajuusjupakan yhteydessä.