Tonnin löytöpalkkio sille, joka ilmiantaa nörtin Viroon

Virolaisfirmat palkitsevat vinkkaajan 1 000 euron palkkiolla osaajan löytymisestä. Ruotsiin IT-konsultteja välittävä suomalaisfirma kompensoi rankkaa reissaamista rahapalkassa.

talous
Tutkijan kädet tietokoneen näppäimillä.
Tutkimustyön tekemistä Turun yliopistossa.Eino Telkinen / Yle

Suomen rajojen takainen työmarkkina korottaa panoksia palkatakseen Suomen parhaat IT-velhot.

Neljä virolaisyritystä etsii Suomesta tietotekniikan työntekijöitä löytöpalkkion (siirryt toiseen palveluun)avulla. Jos joku osaa suositella hyvää työntekijää, joka jopa päädytään palkkaamaan Viroon, maksetaan vinkkaajalle tonnin palkkio.

Liikkeellä olevat virolaisfirmat Fortumo, Cash on Go, Myjar ja Onoff Telecom etsivät asiantuntijoita ja päälliköitä. Tonnin palkkio luvataan niillekin, jotka onnistuneesti suosittelevat itseään. Virolaisyhtiöt jalkautuvat rekrytointitapahtumiin Turussa, Tampereella ja Helsingissä tällä viikolla.

Löytöpalkkioita työntekijöistä on maksettu ainakin IT-alalla vuosikausia. Ilmiö syntyi nousukaudella, kun firmat kilpailivat erityisen kiivaasti parhaista työntekijöistä. Löytöpalkkiot lienevät silti harvinaistuneet Suomen talouden heikompina vuosina. Nuhjuinen työmarkkina saattaakin motivoida muuttamaan Viroon työn perässä.

– Läheiset ja hyvät ystävät tietävät yleensä parhaiten, mikä on itselle hyväksi. Jos teema ei olisikaan omalta osalta ajankohtainen, on ystäväpiiristä usein helppo tunnistaa sopivia ja osaavia kavereita, joille ulkomailla työskentelyn mahdollisuus voisi sopia, sanoo projektijohtaja Karin Patune Work in Estonia -hankkeesta.

Suomessa on työttömänä tuhansia IT-alan ammattilaista. Virossa on tarjolla satoja alan työpaikkoja. Myös läntinen naapurimme Ruotsi on kääntynyt Suomen puoleen omassa huutavassa ohjelmoinnin työvoimapulassaan.

– Vielä viime syksynä Ruotsille oli yllätys, että Suomessa insinööripuolella on niin paljon ylitarjontaa, kansainväliseen työnvälitykseen erikoistunut EURES-asiantuntija Tomi Puranen kertoo.

Esimerkiksi pienehkö suomalainen IT-konsulttiyritys Talentbase keksi avata Ruotsiin toimiston viime vuodenvaihteessa. Yritys tekee nyt viidesosan liikevaihdostaan lähettämällä suomalaiskonsultteja länsinaapuriin. Osakas Mikko Mustakallio kuvaa työntekijöiden komennuksia kuitenkin rankaksi reissaamiseksi kahden maan välillä.

– Meillä on omia kannustinmalleja. Komennukset näkyvät kompensaatiotasossa, Mustakallio muotoilee.