1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lohenkasvatusteollisuuden täiepidemia vei käräjille Pohjois-Norjassa

Pohjoisnorjalaisen lohenkasvattamon vääriä tietoja kassilohien loisepidemiasta puidaan rikoskäräjillä Tromssassa. Kolme vuotta sitten Tromssan lähellä meressä olevalta kasvattamolta löytyi jopa 20 kertaa enemmän lohitäitä kuin Norjan laki sallii.

Lohitäi eri elämänvaiheissaan. Naaras kasvaa pisimmillään noin sentin mittaiseksi, uros jää puoleen siitä. Kuva: Thomas Bjørkan / Wikimedia

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kasvattamon entistä johtajaa uhkaa jopa 10 kuukauden vankeus. Johtaja ja lohenkasvatusyhtiö ovat osittain myöntäneet syytteet vääristä tiedoista. 

Lohitäi on teollisen lohenkasvatuksen paheneva vitsaus Norjan vuonoissa. Lohitäi syö kalan limaa, ihoa ja verta. Arvostelijoiden mukaan lohitäi leviää kasvattamoiden ulkopuolelle villeihin kaloihin. Lohitäi elää vain suolaisessa merivedessä ja voi tappaa kalat.

Kemiallisen täisodan kierre

Täin tuhontaan käytettävien kemikaalien arvostellaan aiheuttavan tuhoja vuonojen muulle eliöstölle kuten ravuille. Lohitäit tulevat tietyn ajan kuluessa resistenteiksi eli vastustuskykyisiksi torjunta-aineille ja eläinlääkintäteollisuus kehittää uusia myrkkyjä.

Lohitäitä on löydetty myös Jäämerestä Suomen puolelle Tenoon nousevista lohista. Täi kuolee lohen uitua makeassa jokivedessä jonkin aikaa.

Tutkijat pelkäävät, että lohenkasvatusteollisuuden lisääntyvät lohitäiongelma voi uhata Tenoista ja muista Atlantin-lohen kutujoista mereen syönnösvaellukselle laskeutuvia villilohenpoikasia.

NRK:n jutun voit lukea tästä (siirryt toiseen palveluun).