Valtava parvi venäläisiä hanhia valtasi pellot: "Niitä tulee koko ajan lisää" – video

Lintuharrastajien arvion mukaan peltoalueilla Loviisan ja Pyhtään rajalla parveili viikonloppuna jopa satatuhatta valkoposkihanhea, jotka ovat tulleet arktisilta pesimäalueilta. Määrä on nelinkertainen Suomen koko kantaan verrattuna.

Kotimaa
lintuja parveilee pellolla

Muuttomatkalla olevat hanhet ovat tarjonneet viime päivinä lintubongareille harvinaista herkkua Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla.

Teutjärven ympäristössä parveilee nyt valtavia hanhiparvia, jotka ovat matkalla etelään. Joidenkin arvioiden mukaan laajoilla peltoaukeilla olisi nähty jopa satatuhatta hanhea viikonlopun aikana.

– Siellä oli valkoposkihanhia neljä kertaa koko Suomessa pesivä kanta, seassa mahdollisesti jokunen muukin hanhi. Suomessa pesii 25 000 valkoposkihanhea, kertoo lintuharrastaja Klaus Laine.

Se on sellainen harmaa liikkuva massa, kaikki yhdessä ryppäässä.

Tarja Ekholm

Laineen mukaan linnut ovat tulossa arktisilta pesimäalueilta Kuolan niemimaalta Luoteis-Venäjältä. Ne pysähtyvät Teutjärvelle syömään.

– Linnut ruokailevat puiduilla pelloilla ja syövät pelloille jäänyttä viljaa, Laine toteaa.

Yhdessä ryppäässä

Lintuharrastaja ja valokuvaaja Tarja Ekholm kertoo, että hanhia on ollut maanantainakin pellolla tuhansia.

– Niitä tulee koko ajan lisää satojen hanhien parvissa. Se on sellainen harmaa liikkuva massa, kaikki yhdessä ryppäässä, vaikka peltoa olisi vaikka kuinka paljon. Ehkä se on turvallisempaa niin, Ekholm pohtii.

Jo maanantaina aamupäivällä pelloilla oli nähty lintumiesten arvioiden mukaan noin 10 000 hanhea.

– Parvia tuli ja meni koko ajan. Korkealla samaan aikaan lensi parvia, jotka jatkoivat suoraan etelään.Syysmuutolla lintuja on paljon enemmän kuin keväällä, sillä mukana seuraavat tämän kesän jälkeläiset, Klaus Laine sanoo.