1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kihniö

Yllätysilmoitus Kihniöön: Vastaanottokeskus avataan jo viikon päästä

Kihniössä ällistellään Pihlajalinnan ja Maahanmuuttoviraston yllättävää sopimusta uusista vastaanottokeskuksista. Kihniössä keskus aloittaa toimintansa entisen kotiteollisuuskoulun tiloissa jo ensi maanantaina.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Terveysalan pörssiyhtiö Pihlajalinna on hyppäämässä turvapaikkabisnekseen ja perustaa viikon aikana kolme vastaanottokeskusta. Pihlajalinna sopi keskusten perustamisesta Maahanmuuttoviraston kanssa sunnuntaina.

Kihniössä vastaanottokeskus aloittaa toimintansa entisen kotiteollisuuskoulun tiloissa ensi maanantaina. Sinne on majoittumassa vähintään 200 turvapaikanhakijaa. Kihniössä keskuksen pikainen perustamispäätös tuli täytenä yllätyksenä, sanoo kunnanjohtaja Petri Liukku, joka sai tiedon Pihlajalinnan ja Maahanmuuttoviraston sopimuksesta sunnuntai-iltana.

– Tämä tuli kyllä täytenä yllätyksenä. Tätä ennenhän on neuvoteltu vasta vastaanottokeskuksen perustamismahdollisuudesta. Mitään kunnan päätöksiä asiasta ei ole, vain pelkkää alustavaa keskustelua SPR:n kanssa. Me olemme olleet siinä uskossa, että vastaanottotoimintaa mahdollisesti järjestetään juuri SPR:n kanssa.

Tämä tuli kyllä täytenä yllätyksenä. Tätä ennenhän on neuvoteltu vasta vastaanottokeskuksen perustamismahdollisuudesta.

Petri Liukku, kunnanjohtaja

Tiedotustilaisuus kuntalaisille

Yllättävää keskuspäätöstä puidaan maanantaina Kihniön kunnahallituksessa ja mahdollisesti torstaina valtuustossa. Kunnanjohtaja Petri Liukun mukaan asukkaille järjestetään pikaisesti tiedotustilaisuus asiasta.

– Jo aamupäivällä päätettiin järjestää tiedotustilaisuus kuntalaisille keskiviikkoiltana kello 18 Puumilan Taitotalolla asiasta. Olemme saaneet myös kuulla, että Pihlajalinnan ja Maahanmuuttovirasto vasta huomenna tiistaina keskustelevat siitä, että kuinka paljon ja minkä ikäistä kansaa Kihniölle saapuu. Myös Kihniön kunta haluaa nyt tulla informoiduksi.

"Lapsiperheille hyvä paikka"

Kunnanjohtaja Petri Liukun mielestä Kihniö on lapsiperheille hyvä paikka, koska kunnassa on luonto lähellä ja tekemistä voi sen myötä riittää.

– Haasteellisempaa voi sitten olla henkilöillä, jotka haluavat paljon toimintaa ympärilleen. Sitä pienessä maalaiskylässä tuskin on kovin paljon tarjolla.

Kihniön raitille on luvassa lisää väriä ja liikettä, kun entisen kotiteollisuuskouluun muuttaa parisataa turvapaikanhakijaa, uskoo kunnanjohtaja Liukku.

– Kyllä se varmaan elävyyttä tuo sille raitille. Meidän raitti on aika rauhallinen arkipäivin lukuunottamatta aamukahdeksan ja kolmen koululaisruuhkia. 

Haasteellisempaa voi sitten olla henkilöillä, jotka haluavat paljon toimintaa ympärilleen. Sitä pienessä maalaiskylässä tuskin on kovin paljon tarjolla.

Petri Liukku, kunnanjohtaja

Myös palveluihin toivotaan elvytystä turvapaikanhakijoille annettavan rahan kautta.

– Toivotaan, että rahasta suuri osa jää tänne kuntaan ja tuo hyvinvointia yrittäjille ja kunnan asukkaille verotulojen muodossa. Toivon myös, että meidän yrittäjät olisivat ajantasalla ja aktiivisesti kauppaisivat omia palveluksiaan tälle vastaanottokeskukselle. Erityisen myönteisenä nähdään, että riskit kotiteollisuusoppilaitoksen tiloista siirtyvät pois kunnalta.

Kihniössä vastaanottokeskuksen tuloon suhtaudutaan melko rauhallisesti. Kunnanjohtaja Petri Liukku arvioi, että tähän mennessä keskustelut julkisuudessa ovat olleet maltillisia. Mitään mielenilmauksia  ei ole odotettavissa.

– Ainahan mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Mutta olisi varsin poikkeuksellista Kihniössä, jos minkäänlaisia mielenosoituksia sattuisi.