Vanhusten kaatumisia yritetään ennaltaehkäistä: Puhdista likaiset silmälasit

Vanhusten kaatumisvammojen hoitaminen maksaa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Usein kaatumiset voitaisiin ennaltaehkäistä pienillä teoilla kuten mattojen reunojen teippaamisella, valaistuksen parantamisella ja silmälasien puhdistuksella.

Kotimaa
ikäihmiset jumppaamassa Joensuun Areenan suuressa hallissa.
Siru Päivinen / Yle

Kaatumiset ovat ikääntyneiden ihmisten yleisin tapaturmatyyppi Suomessa. Yksi vakavimmista kaatumisten seurauksista on lonkkamurtuma, jonka hoito maksaa yhteiskunnalle isoja summia.

Hengitysliitossa työskentelevä Veera Farin tutki pro gradussaan (siirryt toiseen palveluun) tehostetun ja yksilöllisen avokuntoutusohjelman vaikutuksia lonkkamurtumasta toipuvien vanhusten kaatumisen pelkoon.

Nyt Farin kiertää Suomea ja puhuu kaatumisista ja riskeistä iäkkäille.

– Säännölliset terveystarkastukset ja näöntarkastukset ovat tärkeitä asioita, kun kaatumisia ennaltaehkäistään. On olemassa esimerkkejä jopa palvelutaloista, että vanhuksen likaiset silmälasit ovat olleet syypää kaatumiseen, Veera Farin Hengitysliitosta kertoo.

– Mitä vanhempi ihminen on, sitä useammin kaatumiset tapahtuvat kotona, ihan sisätiloissa. Kaatumiset voivat tapahtua eteisessä, kun puetaan päälle, ja kaatumisia tapahtuu myös pesutiloissa, kertoo Farin.

Kauppakassit ja liukkaat tiet haastava yhdistelmä

Pian alkavat syksyn liukkaat kelit ja monet iäkkäät kammoavat niitä aivan syystä. Tarkkana saavat olla kaiken ikäiset, mutta erityisesti ikääntyvien on hyvä huolehtia riittävästä valosta vaikka otsalampun muodossa, ja jalkineista, joilla pysyy pystyssä jäisellä tiellä.

Esimerkkejä jopa palvelutaloista, että vanhuksen likaiset silmälasit ovat olleet syypää kaatumiseen.

Veera Farin

Joensuussa järjestetyssä Ikäihmisten terveyspäivässä monet vanhukset totesivat, että nopeat käännökset ja kantamukset ovat haastava yhdistelmä, jossa tasapaino joutuu koetukselle.

– Mattojen reunat ovat yksi arjen riskeistä. Palvelutaloissa tätä vaaraa on torjuttu teippaamalla mattojen reunat lattiaan kiinni. Toki näin voi tehdä kotonakin, Farin kannustaa.

Vaihdevuodet ovat naisten rajapyykki

Iäkkäiden kaatumisia tutkinut Veera Farin korostaa, että naisten on korkea aika aloittaa kunnosta ja lihasvoimasta huolehtiminen viimeistään vaihdevuosien alkaessa.

– On selvää näyttöä, että erityisesti naisten lihasmassa ja -voima alkavat huveta vaihdevuosien käynnistyessä.

Nainen seisoo julisteen edessä ja kampanjoi arkiliikunnan puolesta.
Veera Farin Hengitysliitosta tuntee tarinat ikääntyvien kaatumisista. Hänen graduunsa koottua tietoa voi hyödyntää arjessa.Siru Päivinen / Yle

Aktiivinen arki ja tietoinen arkiliikunnan järjestäminen kuuluvat jokaisen ikääntyvän vastuulle. Moni ikääntyvä pelkää kaatumista ja jää sen takia neljän seinän sisään. Varominen kuitenkin käynnistää helposti väärin päin pyörivän kehän.

– Lihaskunto ja ketteryys säilyvät vain, kun lihaksia käytetään. Liika varominen ja liikunnan väheneminen heikentävät tasapainoa ja kaventavat elinpiiriä, niinpä kotiin jääminen ei ole paras vaihtoehto.

– Mieluummin kannattaa etsiä vaikkapa tukivälineitä kulkemisen turvaksi tai pyytää mukaan nuorempi kaveri, jonka käsikynkässä voi kulkea, jos ei luota omiin jalkoihinsa, Veera Farin Hengitysliitosta kannustaa.