Kun tilakoko kasvaa, vaaditaan maatiloilta parempaa bisnesosaamista

Maatalous vaatii yhä enemmän yrittäjäosaamista. Tilakokojen kasvu tehostaa toimintaa ja lisää yksittäisten tilojen investointeja. Samalla monen tilan haasteena on liiketaloudellinen osaaminen.

Kotimaa
Kypsä ohra odottaa puintia.
Ohrapelto.Mari Nupponen / Yle

Kymmenessä vuodessa Suomen maatalous on muuttunut rajusti. Kun vuonna 2003 Suomessa oli tilastokeskuksen mukaan liki 65 000 maatilaa, supistui niiden määrä kymmenessä vuodessa reiluun 46 000:een tilaan.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla maatilojen määrä putosi samassa ajassa 5400:stä 3800:aan.

Samalla kun entistä harvempi saa maataloudesta elantonsa, maatilojen pinta-alat ovat kasvaneet ja toiminta tiloilla on koneellistunut. Tehostunut toiminta on myös lisännyt tuloja, vaikka kehityksessä on selviä maantieteellisiä eroja.

Ympäristö näkyy myös pankin toiminnassa

Maaseutupankin toiminnassa maa- ja metsätaloudella on edelleen suuri merkitys. Tillakokojen kasvaessa ja toiminnan koneellistuessa tiloja on alettu myös hoitaa aikaisempaa yritysmäisemmällä tavalla.

Monia tiloja tai ainakin niiden osia pyöritetään osakeyhtiöinä vanhan perinteisen perheviljelmämallin sijasta.

Maatalous on ehdottomasti entistä yritysmäisempää.

Antto Joutsiniemi

Tyrnävän Osuuspankki on tyypillinen pienen maaseutupitäjän pankki. Sen toiminnassa maa- ja metsätaloudella on edelleen tärkeä rooli, vaikka maataloustuottajien määrä asiakaskunnassa onkin viime vuosina vähentynyt, kertoo Tyrnävän Osuuspankin toimitusjohtaja Antto Joutsiniemi.

– Maatalous on ehdottomasti entistä yritysmäisempää ja se onkin jo taakse jäänyttä aikaa, että kukaan enää pystyisi harrastamaan maataloutta, Joutsiniemi sanoo.

Viljelijäkin tarvitsee bisnesosaamista

Maatalouselinkeinojen muuntuminen aikaisempaa yritysmäisempään suuntaan on tuonut mukanaan myös haasteita.

Vaikka osaaminen itse toiminnassa onkin useimmiten hyvin hanskassa, liiketaloudelliseen osaamiseen tarvittaisiin apuja samaan tapaan kuin muussakin yrittämisessä.

– Ammattitaito kohdistuu yleensä aina siihen varsinaiseen tekemiseen ja maataloudessa osaaminen on täälläkin huippuluokkaa, sanoo Antto Joutsiniemi.