Tyynenmeren valtiot pääsivät sopuun massiivisesta kauppasopimuksesta

Alueen 12 maata pääsivät yhteisymmärrykseen TPP-sopimuksesta, joka kattaa noin 40 prosenttia maailman taloudesta. Neuvotteluja sopimuksesta on käyty vuosien ajan.

talous
Rahtilaiva Tokion satamassa.
Rahtilaiva Tokion satamassa.Franck Robichon / EPA

Tyynenmeren alueen 12 maata ovat päässeet sopuun valtavasta TPP-vapaakauppasopimuksesta. Sopuun päästiin lopulta lähes viikon kestäneiden Atlantassa, Yhdysvalloissa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Neuvotteluja on kuitenkin käyty vuosien ajan. Ne alkoivat vuonna 2008.

Neuvotteluja ovat johtaneet Yhdysvallat ja Japani. Niiden lisäksi mukana ovat Australia, Brunei, Kanada, Chile, Malesia, Meksiko, Uusi-Seelanti, Peru, Singapore ja Vietnam.

Sopimus kattaa noin 40 prosenttia maailman taloudesta. TPP, eli Trans-Pacific Partnership -sopimus luo maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

Neuvotteluja venyttivät kiistat meijerituotteista sekä erityisesti lääkepatenteista.

Sopu on tarkoitus julkistaa virallisesti myöhemmin maanantaina. Mukana olevien maiden parlamenttien on vielä ratifioitava sopimus. Sopua on ehditty jo kutsua suureksi poliittiseksi voitoksi Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle, jonka hallinto on pyrkinyt voimakkaasti saamaan sopimuksen valmiiksi.

Sopimus asettaa säännöt lukuisten eri tuotteiden kaupalle ja se sääntelee myös muun muassa sijoitussuojaa ja immateriaalioikeuksia.

Mukana olevat maat, erityisesti Yhdysvallat, toivovat, että sopimus pakottaisi lopulta myös Kiinan hyväksymään sen mukaiset standardit, etenkin jos maat kuten Etelä-Korea liittyvät siihen. Useat maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa sopimukseen. Kiina, maailman toiseksi suurin talous, ei ole mukana sopimuksessa.

Sopimuksen kannattajien mukaan se tuottaa miljardien arvosta taloudellista hyötyä mukana oleville maille.

TPP-sopimusta ja -neuvotteluja on kuitenkin myös kritisoitu rankasti. Kriitikkojen mielestä neuvotteluja on käyty salassa ja sopimus asettaa yhtiöiden edut etusijalle.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset