Venäjän media hehkuttaa Syyrian sotaa – kansalaisia tympii koko sotaretki

Suurin osa venäläisistä ei haluaisi, että Venäjä osallistuu Syyrian sotaan. Sota pelottaa ja saa ihmiset vetäytymään kuoreensa, kertovat tutkimukset. Valtiolliset televisiokanavat ja suurimmat lehdet pitävät näyttävästi esillä Venäjän toimia Syyriassa.

Ulkomaat
Katunäkymä Moskovassa
Kerstin Kronvall / Yle

Venäjän osallistuminen Syyrian sotaan on saanut suurten lehtien otsikoijat valitsemaan sanansa uskonnon piiristä. "Syyrialaiset voivat nyt luottaa apuun ylhäältä" ja "Taivaalliset voimat" ovat esimerkkejä otsikoista.

Suurimmilla televisiokanavilla on kerrottu Venäjän menestyksillisistä toimista ja keskusteluissa on voimakkaasti otettu kantaa sen puolesta, että Venäjä on vahvin sotaan osallistuva voima. Jopa säätiedotuksissa kerrotaan Syyriasta ja siitä, minkälaista lentosäätä on odotettavissa.

Sodasta vaietaan mieluummin

Tavallisissa keskusteluissa kahviloissa, työpaikoilla ja kaduilla sen sijaan kuulee hyvin vähän sotaa ylistäviä lauseita. Moni ei ollenkaan halua puhua sodasta. Asia ahdistaa ja pelottaa.

Moskovalaisia on yleensä hyvin helppoa houkutella haastateltaviksi kaduilla. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että harva haluaa puhua Syyrian sodasta ja Venäjän roolista siinä. Moni sanoo, ettei halua vastata tai ettei tiedä asiasta riittävästi. Tavallisesti viitataan kiireeseen, jos ei halua vastata.

Ei jakseta uskoa parempaan

Nuori nainen sanoo, että hän on yksiselitteisesti sotaan osallistumista vastaan.

– En edes enää halua asua tässä maassa, perheemme suunnittelee muuttoa ulkomaille.

Nainen kertoo, että häntä surettavat kaikki valheet. Hän kokee olonsa kovin raskaaksi, eikä usko, että mikään muuttuu paremmaksi hänen elinaikanaan.

"Kotimaassa ei voi hengittää"

– Pyrimme itse elämään kuin Euroopassa, maksamme laskumme emmekä riko lakeja vastaan. Silti tuntuu, ettei kotimaassa voi hengittää, hän sanoo.

Vanhahko mies miettii kuinka kauan vastakkainasettelun henki ja sodan ylistäminen voi jatkua. Hän haluaisi, että kansa työskentelisi yhteisymmärryksen saavuttamiseksi sekä kotona että maailmalla eikä alentuisi vihamielisyyteen.

Sota tuo mieleen Neuvostoliiton hajoamisen

Taloustoimittaja Maksim Blant
Taloustoimittaja Maksim BlantKerstin Kronvall / Yle

Taloustoimittaja Maksim Blant vertaa Venäjän nykyjohdon toimia Neuvostoliiton viimeisiin hengähdyksiin. Silloinkin öljyn hinta oli laskenut voimakkaasti ja talous oli vaikeuksissa. Silloin lähdettiin sodan tielle, suurta uhoa osoittaen, Blant sanoo. Ihmeellistäkyllä, nykyiset vallanpitäjät toimivat nyt samoin.

– On asevarustelua ja imperialistista puhetta. Ja sota tuhannen kilometrin päässä, Blant sanoo.

Mitään kansalaisliikettä sotaa vastaan ei ainakaan juuri nyt ole, vaikka Levada-tutkimuslaitoksen mielipidetutkimuksen mukaan 67 % venäläisistä vastustaa Venäjän osallistumista sotaan Syyriassa.