Hyppää sisältöön

Himalajalta löytyi aivastava apina ja yli 200 muuta uutta lajia

Löytöjen joukossa on vampyyrihampainen kala, sinisilmäinen sammakko ja lintu, jolla ei tiedetä olevan ainoatakaan sukulaislajia. Osa uusista lajeista on suomalaisten löytämiä.

Elachura formosa

Itäisen Himalajan alueelta on löytynyt 211 uutta eläin- ja kasvilajia, kertoo luontojärjestö WWF:n tuore raportti. Lajien joukossa on yksi nisäkäs, Myanmarissa elävä nenätön apina Rhinopithecus strykeri. Paikalliset asukkaat kutsuvat sitä aivastavaksi apinaksi, koska se alkaa aivastella vesisateella.

Vuosina 2009–2014 Bhutanissa, Koillis-Intiassa, Nepalissa, Etelä-Tiibetissä ja Pohjois-Myanmarissa tehdyn kartoituksen löydöistä 133 on kasveja. Eläinlajeista 39 on selkärangattomia, 26 kaloja, kymmenen sammakkoeläimiä, yksi lisko ja yksi lintu.

Aivastelevan apinan lisäksi joukossa on muitakin varsin erikoisia otuksia, muun muassa käärmeenpääkala Channa andrao, joka pystyy hengittämään ilmaa ja selviytymään kuivalla maalla jopa neljä päivää. Yhdellä sammakoista on kirkkaansiniset silmät ja yhdellä kalalla vampyyrinhampaat. Siitä on peräisin nimikin:_ Danionella dracula._

Himalajalta löytynyt lintu Elachura formosa on niin erikoinen, ettei sen heimoon kuuluu muita lajeja – tai ainakaan niitä ei ole vielä löydetty.

Anneli ja Markku mukana uusien lajien nimissä

Raportissa on mukana myös suomalaisten tekemiä löytöjä, ja niiden nimissä on viittauksia suomalaisiin kasvitieteilijöihin.

Suomalaista väriä villibanaanin nimessä: Musa markkui Kuva: WWF

Sienisääskilajeihin erikoistuneen Rauno Väisänen löytämistä lajeista yksi on saanut hänen vaimonsa mukaan nimen Mycomya anneliae. Yhdelle Väisänen antoi Himalajan lumimiehen mukaan nimen Mycomya jeti

Banaanien taksomiaan perehtynyt Markku Häkkinen on saanut kaimakseen Musa markkui -villibanaanilajin.

Suojelulle pikainen tarve

WWF:n suomalaisen asiantuntijan Maija Kaukosen mukaan järjestö pyrkii turvaamaan uusien ja vielä löytymättömien lajien elinalueet itäisellä Himalajalla, ennen kuin ne katoavat.

Käärmeenpäinen kala on yksi uusista löydöistä Kuva: WWF

– Alue on äärettömän rikas luonnon monimuotoisuudeltaan. WWF on edistänyt paikallisten alkuperäiskansojen hallinnoimien suojelualueiden perustamista, Kaukonen sanoo WWF Suomen tiedotteessa.

Ilmastonmuutoksen lisäksi herkkää luontoa uhkaavat kestämätön vesivoimarakentaminen, kaivosteollisuus ja metsien hupeneminen, WWF listaa.

WWF:n Living Himalayas -ohjelman johtaja Sami Tornikoski vaatii alueen valtioita varmistamaan, että energiantuotanto ja muu taloudellinen kehitys on myös ympäristön kannalta kestävää.

Koko Hidden Himalayas: Asia's Wonderland (siirryt toiseen palveluun) -raportti on luettavissa englanniksi WWF:n sivulta.