1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Seitsemän veljeksen unelma

Maailma menee koko ajan parempaan suuntaan – sitä ei vain huomaa, kun katsoo mediaa ja someraivoa, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola Kuva: Yle

Tunnen useita ihmisiä, jotka ovat lopettaneet uutisten lukemisen. Uutiset on kyllästetty epätoivolla, kuolemalla, murhilla ja kyynelillä. Hirmuteoilla. Lento-onnettomuuksilla. Talouskatastrofeilla. Sodilla.

Media läväyttää ihmisten silmille kouluammuskeluja ja perhesurmia, pedofiliaa ja ISIS-taistelijoita. Se haalii yhteen nippuun tukun kauhukuvia – ja tarjoaa ratkaisuja vain harvoin. Pelkkää pimeyttä, mutta ei keinoa päästä takaisin valoon.

Uutiset ovat melkein kuin somen nettikeskustelu: jos niiden perusteella pitäisi tehdä päätelmiä maailmasta ja ihmiskunnasta, voisi samantien vetää itsensä vessanpöntöstä alas. Kiitos ja näkemiin! Viimeinen lähtijä sammuttakoon valot.

Ei ihme, jos jotakuta vähän ahdistaa. Sosiaalisessa mediassa ahdistuneet ihmiset sitten purkavat huonoa oloaan ja levittävät tunnetilaansa ympäristöönsä. Keskustelupalstat ovat täynnä avunhuutoja: tölvimistä, haukkumista, pilkkaa ja solvauksia. Epätoivoiset ihmiset yrittävät helpottaa oloaan siirtämällä ahdistustaan muihin – mutta eivät saa aikaan kuin pahan kierteen. Tunnetilat ovat kuin epidemia: ne siirtyvät yksilöltä toiselle vikkelästi ja salakavalasti. Siksi niiltä kannattaa suojata itsensä.

Facebook tehtiin alunperin, jotta yliopisto-opiskelijat voisivat vaihtaa kavereidensa kanssa kuulumisia. Nyt siitä on tullut valtava vääryysluettelo asioista, jotka ovat kulloisellakin hetkellä pielessä. Facebookista on tullut Feelingbook – Angerbook.

Aamu-tv:ssä vieraanani oli kehitysvammainen Kalle Havumäki, joka oli käymässä työharjoittelussa Yle Puheella. Havumäki kertoi projektistaan: hän kysyi Ylen työntekijöiltä, minkä hyvän uutisen he olivat kuulleet viimeksi. Ja löytyihän niitä: Kainuussa on nähty harvinainen kiljukotka. Kesän mustikkasato oli poikkeuksellisen hyvä. Lattaritanssin MM-kulta tuli suomalaisparille.

Hatunnosto Kallelle! Välillä me tarvitsemme muistutuksen siitä, että maailmassa on myös paljon hyviä asioita, jotka eivät pääuutisten joukkoon ehkä mahdu.

Maailma ei suinkaan ole niin paha kuin uutisten ja somen syövereistä voisi kuvitella. Uutiset ja sosiaalinen media eivät kerro koko totuutta – vain yhden pienen murusen suuresta kuvasta.

Kaiken lisäksi ihmismieli muistaa negatiiviset asiat huomattavasti helpommin kuin positiiviset. Se johtuu evoluutiosta: vaarallisiin asioihin varautuneet selviytyivät muita todennäköisemmin hengissä.

Tunnistamme helpommin vihaiset kasvot kuin iloisen ilmeen, muistamme haukut pidempään kuin kehut, harmittelemme takaiskuja pidempään kuin iloitsemme saavutuksistamme. Sanotaan, että hyvinvoiva mieli tarvitsee kolme hyvää tapahtumaa kumoamaan pieleen menneen asian.

Uutiset ja sosiaalinen media eivät kerro koko totuutta – vain yhden pienen murusen suuresta kuvasta.

Kaiken lisäksi kurjissa asioissa piehtarointi vahvistaa aivojemme negatiivisia ajatuksia tuottavia hermoyhteyksiä. Ja päinvastoin: kiitollisuus ja positiivisuus vahvistavat näitä tunteita vastaavia osia aivoissamme.

Ja mikä hassuinta: todellisuudessa maailma menee koko ajan parempaan suuntaan.

Tiedekirjailija Matt Ridley muistuttaa, että maailma ei ole koskaan ollut parempi paikka elää kuin nyt. Ihmiset tienaavat nyt lähes kolminkertaisesti inflaatio huomioituna verrattuna 50 vuoden takaiseen aikaan. Saamme ravinnostamme kolmanneksen enemmän energiaa ja elämme kolmanneksen pidempään. On vaikea löytää ainoatakaan aluetta, jossa asiat olisivat nyt huonommin kuin puoli vuosisataa sitten.

Samaa muistuttaa myös suuresti arvostamani Esko Valtaoja jäähyväisluennossaan: Lähes miljardi ihmistä on 15 vuoden aikana noussut absoluuttisesta köyhyydestä kohti parempaa elämää. 95 prosenttia maailman lapsista pääsee aloittamaan koulunkäynnin joka vuosi. Lapsikuolleisuus on vähentynyt, tartuntataudit ovat vähentyneet.

Suomi vaurastuu eksponentiaalista vauhtia, maailmassa elää yhä onnellisempia ihmisiä.

Maailma menee koko ajan parempaan suuntaan – sitä ei vain huomaa, kun katsoo mediaa ja someraivoa.

"Tervetuloa paratiisiin. Verrattuna vanhoihin, “hyviin aikoihin”, me elämme paratiisissa. Meillä on kaikki se, mistä seitsemän veljestä vain haaveilivat pirtissään. Nosta katseesi töppöstesi kärjistä – media ei tee sitä puolestasi", Valtaoja muistuttaa.

Meillä on muuten myös kaikki se, mistä seitsemän veljestä eivät edes osanneet haaveilla pimeässä pirtissään.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja