Asiantuntija Tyynenmeren kauppasopimuksesta: Myös suomalaisyritykset voivat hyötyä

EK:n johtavan asiantuntijan mukaan nyt syntynyt sopimus vauhdittaa mahdollisesti myös EU:n ja Yhdysvaltojen välistä vapaakauppasopimusta.

Ulkomaat
Japanin kauppaministeri Akira Amari, USA:n kauppaneuvotteluiden edustaja Michael Froman sekä Malesian kauppaministeri Mustapa Mohamed TPP:n tiedotustilaisuudessa, Atlantassa maanantaina.
Japanin kauppaministeri Akira Amari, USA:n kauppaneuvotteluiden edustaja Michael Froman sekä Malesian kauppaministeri Mustapa Mohamed TPP:n tiedotustilaisuudessa, Atlantassa maanantaina.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvallat ja joukko Tyynenmeren alueen maita on päässyt sopuun TPP-vapaakauppasopimuksesta. Alueen 12 maata kattaa 40 prosenttia maailman taloudesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Simo Karetie pitää sopimusta merkittävänä.

– Sopimus vaikuttaa varmasti kauppavirtoihin, talouskasvuun sekä heijastuu maailmankauppaan ja sopimushankkeisiin.

Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta voi olla hyötyä myös joillekin suomalaisyrityksille.

– Sopimuksella voi olla merkitystä niille suomalaisyrityksille, jotka toimivat Aasiassa ja Yhdysvalloissa ja niillä on tämän sopimuksen piirissä olevaa kauppaa. Esimerkiksi tullien laskeminen on perinteinen vapaakauppasopimuksen tuoma etu.

EK:n johtavan asiantuntijan Simo Karetien mukaan nyt syntynyt sopimus saattaa vauhdittaa myös EU:n ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-vapaakauppasopimusta.

– Yhdysvallat on pitänyt TPP-sopimusta ensisijaisena hankkeena ennen kuin edetään vahvemmin EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä TTIP-sopimuksessa. Euroopan näkökulmasta tietenkin toivotaan, että neuvotteluissa päästään vauhdilla eteenpäin.