Saksa juhlisti yhtenäisyyttä myös Helsingissä, vieraat kilistelivät talous- ja kulttuurisuhteille

Saksa juhli maan 25-vuotista yhtenäisyyttä näyttävästi lauantaina. Saksan suurlähetystössä Helsingissä juhlia vietettiin maanantaina.

Kotimaa
Saksan suurlähetystössä Helsingissä juhlia vietettiin maanantaina.
Saksan suurlähetystössä Helsingissä juhlia vietettiin maanantaina.Yle

Saksan suurlähetystössä Helsingin Kuusisaaressa on tänään juhlistettu Saksojen yhtenäistymisen 25-vuotispäivää.

Juhlallisuuksiin osallistui runsaat 350 Suomen talouselämän, politiikan ja kulttuurin vaikuttajaa.

Vieraat korostivat Suomen ja Saksan hyvien suhteiden merkitystä Suomelle.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund totesi Ylen aikaisen haastattelussa, että Suomi hyötyy hyvistä Saksansuhteista, koska Saksa pystyy vaikuttamaan kautta linjan Euroopan kehittymiseen.

Stenlundin mukaan Suomi lähtee monissa asioissa samoista lähtökohdista Saksan kanssa. Vaikka Suomi pienen kokonsa vuoksi ei ole Saksalle ulkopolitiikan painopistemaa, Saksa kuitenkin kuuntelee Suomea ja ottaa huomioon myös Suomen eriäviä mielipiteitä, Stenlund totesi.

- Me emme ole ongelma, ja se on tämän päivän Euroopassa aina suuri plussa, säesti ministeri Jaakko Iloniemi.

Iloniemi korosti erityisesti Saksan ja Suomen pitkiä kulttuurisuhteita.

Iloniemen mukaan Saksan ja Suomen suhteet ovat toisen maailmansodan jälkeen parantuneet tasaisesti, koska saksalaiset ja suomalaiset ovat kulttuurisesti lähellä toisiaan ja ymmärtävät toisiaan.

- Taloussuhteet ovat olleet monena vuonna eräs kaikkein tärkeimmistä siteistä, mutta myös kulttuurisuhteet, Iloniemi painotti.

Turun yliopiston historian dosentti Kimmo Elo sanoi Saksan olevan nyt varsin yhtenäinen ja piti erityisesti Saksan taloudellista kehitystä menestystarinana.

Vaikka yhdistyminen tapahtui pitkälle Lännen ehdoilla ja monet vanhemmat itäsaksalaiset saattoivat tuntea itsensä toisen luokan kansalaisiksi, asennoituvat nuoremman polven itäsaksalaiset pääasiassa myönteisesti yhdistymiseen, totesi Elo.